TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dickey, Halley K., Jr.

Overlijdensdatum:
17 juli 1944 (nabij Saint-Lô/departement Manche, Laag-Normandië, Frankrijk)
Dienstnummer:
O-1310988
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company M, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (Company M, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
Second Lieutenant Halley K. Dickey Jr., O-1310988, Infantry, United States Army, wegens dapperheid in actie bij St. Lô in Frankrijk op 17 juli 1944. Lieutenant Dickey was pelotonsleider in Company M, 134th Infantry en nam deel aan de aanval van het bataljon op 17 juli 1944. Hij raakte al vroeg tijdens de actie gewond maar weigerde afgevoerd te worden en bleef zijn peloton aanvoeren in een doorstoot over 500 meter onder een zware concentratie van vijandelijke automatische wapens en artillerie. Nadat ze zich hadden ingegraven en positie ingenomen in een gebied dat bezaaid was met vijandelijke mijnen en booby traps zag Lt. Dickey een gewonde soldaat liggen in een ongedekte positie en zonder bescherming tegen vijandelijk vuur. Hij kroop naar de gewonde man toe en begon hem in veiligheid te slepen. Terwijl hij daarmee bezig was werd hij door een anti-personeelsmijn gedood; de gewonde soldaat liep geen verder letsel op. De dappere leiding van Lt. Dickey, zijn vastberadenheid de missie voort te zetten zonder acht te slaan op eigen veiligheid en zijn ultieme offer, zijn leven te geven om dat van een ander te redden strekken de strijdkrachten tot de hoogste eer. Hij kwam in New Jersey in militaire dienst

Postuum toegekend.
Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 18 (12 augustus 1944).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto