TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Landgraaf, de, Jan

    Geboortedatum:
    11 februari 1921 (Sliedrecht, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    22 maart 1978 (Sliedrecht, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Jan de Landgraaf, schuilnaam in het verzet "Dove Jan" was student werktuigbouwkunde voordat hij in de zomer van 1944 moest onderduiken. Hij vertrok naar de Biesbosch waar al veel onderduikers verbleven en sloot zich aan bij een verzetsgroep die daar al actief was.

    Na het gevangennemen van twee Duitse soldaten werd besloten om deze vast te houden. Dit aantal groeide in een paar maanden tot 75 die werden opgesloten in één- en later twee verstopte arken. Jan de Landgraaf trad op als ondercommandant van deze "Biesboschgroep" die hiervoor verantwoordelijk was. In de nacht van 4 op 5 november 1944 werden de gevangenen na een hachelijke tocht overgedragen aan de commandant van de Poolse troepen in het net bevrijde Drimmelen.

    Hierna keerde hij terug naar zijn woonplaats Sliedrecht. Hij sloot zich aan bij de Spionagegroep Albrecht en maakte als Linie-crosser vanuit Sliedrecht maar liefst dertigmaal de tocht door de Biesbosch om voor het Bureau Inlichtingen bestemde berichten in het al bevrijde Lage Zwaluwe af te leveren.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Eenheid:
    Bureau Inlichtingen (BI), Nederlandse Strijdkrachten in het Westen
    Toegekend op:
    30 augustus 1948
    Voordracht:
    "Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw door van Januari 1945 tot de bevrijding van West-Nederland 30 malen ten behoeve van het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse Regering met zijn kano langs een ongeveer 18 km lange waterweg de geheime verbinding tot stand te brengen tussen bezet en bevrijd Nederland over de Biesbosch en de Merwede, steeds varende tussen tal van uiterst waakzame vijandelijke posten en patrouillerende boten. Voorts door op één van zijn tochten, toen zijn boot door vijandelijk vuur tot zinken werd gebracht, zich zwemmende en lopende door vijandelijke mijnenvelden in veiligheid te stellen. Ten slotte door, in vereniging met enige andere goedgezinde Nederlanders, waarbij hij als onder-commandant optrad, in de Biesbosch deel te nemen aan het overvallen en gevangen nemen van kleine groepen zwaar bewapende Duitse soldaten, die daarna werden opgeborgen en bewaakt in motorschuiten in een afgelegen deel van de Biesbosch."

    Koninklijk Besluit No. 8, 30 augustus 1948
    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Uitgereikt te Maastricht op 18 januari 1947
    Medal of Freedom

    Bronnen