TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gibbes, Robert Henry Maxwell "Bobby"

Geboortedatum:
6 mei 1916 (Balgowlash/Nieuw Zuid Wales, Australië)
Overlijdensdatum:
11 april 2007
Dienstnummer:
Aus.714
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 3 (RAAF) Squadron, Royal Australian Air Force
Toegekend op:
28 juli 1942
Aanbeveling:
Deze officier heeft uitzonderlijke bekwaamheid en dapperheid in de strijd getoond. Op een dag in mei 1942 stuitte hj op een grote formatie vijandelijke bommenwerpers, goed beschermd door jagers. Met groot vertoon van moed negeerde hij de jagers en leidde een aanval op de bommenwerpers. Tijdens het gevecht raakte zijn toestel beschadigd en hij was gedwongen eruit te springen. Squadron Leader Gibbes heeft een groot aantal operationele vlieguren gemaakt boven de Westelijke Woestijn en heeft zes vijandelijke toestellen vernietigd en waarschijnlijk nog eens 14 beschadigd.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 3 (RAAF) Squadron, Royal Australian Air Force
Toegekend op:
14 januari 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier heeft veel operationele missies gevlogen waarbij hij ten minste negen vijandelijke toestellen heeft vernietigd en diverse andere beschadigd. Bij een gelegenheid voerde hij een kleine groep aan op een lange afstands vlucht om een vijandelijk vliegveld te verkennen en aan te vallen. Dankzij zijn uitmuntende leiding werden zeven vijandelijke toestellen op de grond vernietigd. Tijdens het gevecht werd een van zijn piloten gedwongen te landen. Squadron Leader Gibbes landde direct zo dicht mogelijk bij hem en na even op zijn kamerad gewacht te hebben, vloog hij met hem weg. Tijdens de start werd een wiel van zijn toestel afgerukt maar toen hij de basis bereikte, maakte Squadron Leader Gibbes een meesterlijke landing waarbij slechts lichte schade aan zijn toestel ontstond. Tijdens zijn lange operationele loopbaan heeft Squadron Leader Gibbes uitmuntende kwaliteiten van leiderschap en enthousiasme getoond.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 3 (RAAF) Squadron, Royal Australian Air Force
Toegekend op:
25 mei 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier heeft uitzonderlijk leiderschap, deskundigheid en moed getoond waarmee hij aanzienlijk heeft bijgedragen aan het succes van het squadron waarover hij het bevel voert. Bij een gelegenheid, tijdens een aanval op een vliegveld bij Bir Dufan werd zijn toestel neergeschoten. Na een wandeling van zo’n 75 kilometer werd hij door eigen troepen opgepikt en kon hij zich weer bij zijn squadron voegen. Sinds die tijd heeft Squadron Leader Gibbes aan vele missies deelgenomen waarbij hij de vijand fel aanviel. Hij heeft ten minste 10 vijandelijke toestellen vernietigd en diverse andere beschadigd.

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC,

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 35646 published on the 24 July 1942
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 35864 published on the 12 January 1943
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 36027 published on the 21 May 1943
    - FlyPast magazine, Key Publishing, Stemford, July 2007
    - Telegraph Online

Foto