TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zijlstra, Jan Willem

Geboortedatum:
27 december 1910 (Malang/Java, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
6 oktober 1965 (Ladang/New South Wales, Austalië)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Jan Willem Zijlstra was kleinzoon en zoon van KNIL Infanterie officieren. Hij begon zijn opleiding op Java en voltooide zijn voortgezet onderwijs in Nederland in 1929. Als de familie traditie aangaf, trad hij toe tot de Koninklijke Militaire Academie en werd op 31 juli 1932 aangesteld als 2e Luitenant der Infanterie. Hij werd direct geplaatst bij de KNIL in Nederlands-Indië (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, - KNIL Army No. 102417002).
Toen de oorlog uitbrak was hij op verlof in Nederland en werd direct teruggeroepen naar Java. Tijdens de daarop volgende maanden werd gepromoveerd tot 1e Luitenant (31 juli 1941). Op 15 december arriveerde hij met een expeditie op Koepang op Nederlands Timor als onderdeel van het Australische "Sparrow Force". Als onderdeel van een overeenkomst tussen de Nederlands-Brits-Australische overheden, was hij met een kleine eenheid gezonden naar het Portugese deel van Timor. Na de Japanse invasie werden de troepen gedwongen zich terug te trekken in het oerwoud en de omringende bergen an organiseerden ze een guerilla strijd. Met een eenheid van rond 600 manschappen, wisten ze de Japanners bezig te houden. Uiteindelijk stationeerden de Japanners meer dan 30.000 manschappen in een poging hen te verdrijven. Na de capitulatie van de Geallieerden op Java, was de Timor eenheid voor het overgrote deel van 1942 de enige Geallieerde eenheid die blijven in gevecht met de vijand was.
Uiteindelijk werd de eenheid geëvacueerd en Zijlstra kwam in Australië terecht, waar hij deelnam aan de Australian Army Intelligence School in Victoria en de Jungle Warfare Training Centre in Queensland. Op 27 mei 1943 werd hij gepromoveerd tot Kapitein. Hij arriveerde weer op Nederlandse bodem toen hij met de No. 3 (Timor) Compagnie aan kwam in Merauke, Nederlands Nieuw Guinea. De eenheid was ondergebracht binnen der Australische 11e Brigade en voor korte tijd bij het Amerikaanse 8e Leger op Biak. Tussen januari en april 1945 bracht de Nederlandse No. 3 Compagnie meer verliezen toe aan de Japanse vijand dan de gehele Amerikaanse aanwezigheid in het gebied. In april gingen ze naar Morotai en namen ze deel aan de opbouw van de amphibische troepen voor de aanval op Tarakan, Brits Noord Borneo en de bevirjding van de olievelden van Balikpapan op het Nederlandse deel van het eiland. Jan Zijlstra landde als bevelhebber van de 1st Company KNIL op Balikpapan, samen met de Australische 7e Divisie.
Na de Japanse capitulatie, de 1st Company KNIL was bij de eerste troependie arriveerde op Java om daar de Nederlandse Krijgsgevangenen te bevrijden en de voorbereidingen te treffen voor de hervestiging van het NEderlandse bestuur.Vanaf het eerste moment dat ze daar aankwamen, kregen ze te maken met verzet van Indonesische Nationalistische rebellen.
Korte tijd later werd Jan Zijlstra herrenigd met zijn vrouw en zoons die de Japanse kampen hadden overleefd.

Na de oorlog diende Jan bij het Nedelrandse leger en toen de KNIL werd gedemobiliseerd in 1950, emigreerde hij naar Australië

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Eerste Luitenant der Infanterie
Eenheid:
Wapen der Infanterie, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)
Toegekend op:
16 november 1942
Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Eerste Luitenant der Infanterie
Eenheid:
Wapen der Infanterie, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)
Toegekend op:
25 februari 1943
Voordracht:
"Als sectiecommandant op den 16en September 1942 bij Ossu (Portugeesch Timor) door oordeelkundig kiezen van, en vastberaden optreden in hinderlaag, aan eene overmachtige Japansche afdeeling verliezen toegebracht van 24 doden en eenige voertuigen"

Koninklijk Besluit Nr 3
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Majoor der Infanterie
Toegekend op:
20 december 1949

Uitgereikt met de gespen “KRIJG TER LAND 1940-1945”, "NEDERLANDSCH-INDIË 1941-1942" en "OOST-AZIË - ZUID-PACIFIC 1943-1945".
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen

  • Foto 1: Brad Zylstra
  • - Bronzen Kruis via Koninklijk Besluit Nr 3, dd. 25 februari 1943
    - Brief toekenning Eereteken voor Belangrijke Krijgsverrichtingen dd 16 november 1942
    - Hendriks Medals Corner

Foto