TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jonge, de, Hendrik Geert

    Geboortedatum:
    28 december 1916 (Doorwerth, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    12 december 2010 (Capelle aan den IJssel, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Hendrik (Henk) Geert de Jonge volgde de officiersopleiding aan de KMA en werd in 1938 aangesteld als 2e Luitenant bij de kustartillerie. Na zijn demobilisatie in 1940 besloot hij om rechten te gaan studeren maar zijn afkeer van het nazisme was zo groot dat hij in 1942 besloot om naar Engeland te ontsnappen om zich daar in te zetten voor de goede zaak. Hij liet zich hierbij, en ook later leiden door een sterk Godsgeloof. In 1943 bereikte hij via Frankrijk, Spanje, Portugal, Curaçao en New York in november van dat jaar Engeland waar hij werd opgeleid tot geheim agent.

    Op 12 maart 1943 werd hij onder de codenaam ‘Albrecht’ boven Drenthe gedropt met als opdracht het opzetten van een spionagenetwerk. Totdat hij in september 1943 in de Pyreneeën bij een poging microfilms naar Engeland te brengen werd gearresteerd, slaagde hij er in om de basis te leggen voor het meest succesvolle- en best georganiseerde Nederlandse spionagenetwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Deze groep “Albrecht Hollands Glorie” bestond tenslotte uit meer dan 800 medewerkers. Samen met zijn eveneens gearresteerde opvolger Jo van Arkel komt hij voor de Duitse rechter en beiden worden ter dood veroordeeld. De vonnissen worden echter niet voltrokken en beiden komen in Duitse gevangenissen en concentratiekampen terecht die zij ternauwernood overleven.

    Na de oorlog werd De Jonge onderscheiden met de Militaire Willemsorde en emigreerde met zijn echtgenote Ina die hij al kort voor de oorlog had leren kennen naar Australië. Zij keerden later terug naar Nederland waar hij in 2010 overleed.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Tijdelijk Kapitein van het wapen der Artillerie.
    Eenheid:
    Bureau Inlichtingen.
    Toegekend op:
    30 augustus 1948
    Voordracht:
    "Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw te bedrijven door:
    na op 12 maart 1943 as organisator-parachutist in bezet Nederland te zijn neergelaten met de opdracht de militaire berichtgeving uit te breiden en verder op te nemen met het Nationale Comité, voor de militaire berichtgeving een zeer goede organisatie te grondvesten die dank zij zijn leiding en stimulerend voorbeeld vooral in het laatste oorlogsjaar belangrijke inlichtingen aan de Geallieerden kon verstrekken:
    voorts door, na met grote doortastendheid en beleid deze inlichtingengroep te hebben georganiseerd, te trachten daarvan persoonlijk in Engeland te rapporteren om op gelijke wijze andere groepen te doen oprichten en daartoe op even voortvarende en uiterst stoutmoedige wijze, vergezeld van zes andere Nederlanders, een vijandelijke, bewapende motorsnelboot in de Scheveningse haven te overmeesteren om met dit vaartuig naar Engeland over te steken; hierin echter niet slagende omdat de motoren weigerden.
    Eindelijk pogen over Frankrijk en Spanje naar Engeland over te steken, waarbij op 1 September 1943 de Pyreneeën door den vijand gevangen werd genomen en na verblijf in enige gevangenissen en concentratiekampen in Duitsland, in 1945 werd bevrijd."

    Koninklijk Besluit nr. 8
    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Kapitein
    Toegekend op:
    24 mei 1946

    Nederlandse toestemming om te ontvangen en te dragen bij Koninklijk Besluit van 7 augustus 1946.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    1e Luitenant
    Toegekend op:
    25 februari 1943
    "Wegens het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt."

    Koninklijk Besluit nr. 11
    Kruis van Verdienste (KV)

    Bronnen

    Foto