TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robinson, Kenneth R.

Geboortedatum:
13 maart 1922 (Girard, Erie County, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 maart 1945 (Rheinberg, Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
Vak: M. Rij: 10. Graf: 5.
Dienstnummer:
O1017113
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

US Army 1st. Lt. Kenneth Raymond Robinson werd op 13 maart 1922 in Girard, Erie County, Pennsylvania geboren. Zijn moeder heet Rose Murphy, hij had een broer, Harold en een zuster Lucille. Na de dood van zijn vader werd hij grootgebracht door de familie Geiger die in de buurt van Girard een boerderij hadden.
Ken was een goede leerling op school. Hij had een prettig karakter, gevoel voor humor en hij was nogal stil. Hij lag goed bij zijn klasgenoten. Hij had een bepaalde houding, geen herrieschopper of luidruchtig maar eerder netjes en rustig.
Hij maakte de Girard Rice Avenue Union High School in 1940 af en voegde zich in augustus 1940 bij het leger. Ken en drie van zijn vrienden werden bij het Army Air Corps ingedeeld. Na de basisopleiding werd hij gestationneerd op Langley Field, Virginia. Hij bereikte al snel de rang van sergeant. Op Langley werd hij toegelaten tot de officiersopleiding (Officers Candidate School OCS) in Fort Knox, Kentucky.
Vanuit het OCS gebouw had hij zicht op het veld waar de band van de 8th Armored Division (Pantserdivisie) zijn parades hield. Na het doorlopen van de OCS begin 1943 kreeg hij zijn aanstelling als 2de Luitenant en werd overgeplaatst naar Camp Polk, Louisiana waar hij instructeur werd bij het 88ste Cavalry Reconnaissance Squadron (Mechanized) (Cavalerie Verkennings eskadron, gemechaniseerd) van de 8th Armored Division totdat hij werd overgeplaatst naar D Company van het 36ste Tank Batallion en eind 1944 naar Europa werd gestuurd.
De 8th Armored Division werd in eerste instantie de Iron Snake (IJzeren Slang) genoemd maar nam vervolgens de bijnaam Thundering Herd (Donderende Kudde) aan en nog een, de codenaam Tornado. Vanaf juni 1942 tot januari 1943 fungeerde de eenheid als opleidingsdivisie. De eenheid leidde het kader en vervangers op voor andere pantsereenheden. Tijdens de stationering in Fort Knox was de Divisie de officiële bewaker van de goudopslagplaats van Amerika (United States Gold Vault).
Kenneth en de andere leden van D Company, 36th Tank Batallion gingen op 5 janauri 1945 in de verwoeste steden Le Havre en Rouaan aan land. D Company, de lichte tankeenheid van het bataljon, was een van de weinige die uitsluitend was uitgerust met de M24 Chaffee lichte tank, die in januari 1945 bij de ETO was ingevoerd.*
Op 4 februari 1945 kwamen ze in Margraten aan. Het Nederlandse Margraten was in die tijd de locatie van de Militaire Begraafplaats van het Amerikaanse 9de leger, tegenwoordig bekend als het Amerikaanse Ereveld en Monument en het is ook de laatste rustplaats van Kenneth. Eind februari trokken ze Duitsland binnen en op 5 maart ontmoette D Company felle tegenstand van Duitsers die Rheinberg fanatiek verdedigden in een poging de ontsnappingroute over de Rijn via de Wesel open te houden. Bij Rheinberg verloor D Company veel mannen en 17 van de 18 tanks. Tijdens de gevechten bij Rheinberg werd Kenneth gedood door een schot in zijn hoofd terwijl hij infanterie ondersteuning voor zijn mannen probeerde te vinden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto