TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Albert Edward

Geboortedatum:
30 mei 1917 (Richhill/County Armagh, Noord Ierland)
Overlijdensdatum:
23 maart 2012
Dienstnummer:
751679 R.A.F.V.R.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer (Vaandrig)
Eenheid:
No. 575 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
31 oktober 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
In september 1944 waren Flying Officer McKinley en Flying Officer McKinley respectievelijk navigator en kaartlezer in een vliegtuig dat was uitgestuurd op een sleepvlucht. Het doel lag in Nederland.
Boven vijandelijke stellingen werd het toestel door afweervuur geraakt. De piloot werd gedood en F/O McKinley raakte gewond. Ondanks dat kwam hij zonder aarzelen zijn kameraad, Warrant Officier Smith te hulp die met grote tegenwoordigheid van geest de besturing had overgenomen en het toestel op koers hield naar het doel.
Het zweefvliegtuig was ernstig beschadigd en later was de piloot ervan gedwongen het af te koppelen. W/O Smith vloog daarna het toestel terug naar een vliegbasis waar hij een landing maakte zonder verdere schade aan het toestel te veroorzaken. Tijdens de retourvlucht toonde F/O McKinley, hoewel hij veel pijn leed, de grootste vastberadenheid en zijn nauwkeurige navigatie was een belangrijke factor bij de veilige terugkeer van het toestel. Deze bemanningsleden stelden een fraai voorbeeld van moed en vindingrijkheid onder grote moeilijkheden.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto