TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brown, Henry Faulkner

    Geboortedatum:
    4 december 1920 (Southfields/Londen, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    10 februari 2008
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 235514.

    Henry Faulkner Brown studeerde voor de oorlog architectuur aan King’s College in Newcastle. Daarom lag het voor de hand dat toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak hij zich aanmeldden bij het Corps of Royal Engineers. Hij vervolgde zijn militaire opleiding bij de Durham Light Infantry en werd daarna parachutist.
    Als kapitein was hij commandant van een eenheid van de 4e Parachute Field Squadron Royal Engineers en nam deel aan Market Garden. Vlak na de oorlog hielp hij en zijn eenheid met de ontwapening van het Duitse leger in Noorwegen.
    Na zijn demobilisatie pakte hij zijn studie weer op en verhuisde daarna naar Canada waar hij 12 jaar woonde en werkte. Hij ontwierp onder andere de National Library of Canada in Ottawa.
    Terug in Groot-Brittannië ontwierp hij Jesmond Library dat een circelvormige leesruimte is die zich in de hoek van St George's Crescent bevindt in St James's Park/London.
    In 1982 werd hij OBE gemaakt vanwege zijn bijdrage aan de architectuur en de maatschappelijke sector. In 2006 publiceerde hij zijn boek 'A Sapper in Arnhem'.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    Corps of Royal Engoneers
    Toegekend op:
    9 november 1944
    Aanbeveling:
    Tussen 20-09-1944 en 22-09-1944 was deze officier met 30 OR’s toegevoegd aan mijn (Major Wilson) 21st Independent Parachute Company. Hij bezette een deel van het front dat zeer open lag voor vijandelijk vuur. In deze periode deed deze officier diverse uitvallen om de vijand te verdrijven die zich voor een aanval verzamelde. Hij voerde een kleine ploeg aan die een zelf-rijdend kanon uitschakelde en ongeacht het vijandelijke vuur van dichtbij ging hij voortdurend van de ene loopgraaf naar de andere om zijn mannen aan te moedigen. Zijn twee oudste officieren sneuvelden en de meeste van zijn mannen raakten gewond maar door zijn persoonlijke moed en voorbeeld spoorde hij zijn weinig overgebleven mannen aan negen vijandelijke aanvallen terug te drijven en er ging geen meter grond verloren.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto