TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, John Llewellyn

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 180556.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Army Air Corps
Toegekend op:
9 november 1944
Aanbeveling:
Vanaf het begin van de luchtlandingsoperatie bij Arnhem van 17 tot 25 september 1944 heeft deze officier grote vindingrijkheid en energie getoond, iedere mogelijkheid aangrijpend voor offensieve actie tegen de vijand. Later op 18 september werd het duidelijk dat het bataljon uiteen was gevallen in kleine verwarde groepen en de commandostructuur verloren was gegaan.
De situatie overziend, werkte deze officier onophoudelijk gedurende de hele nacht en haalde alle mannen van het bataljon bijeen met wie contact kon worden gemaakt. Tegen de volgende morgen had hij een troepenmacht van meer dan 100 man bijeen gehaald en gevormd. Hij nam daarna het commando op zich en leidde hen voorwaarts in een dappere poging de brug bij Arnhem te bereiken. Deze actie werd briljant uitgevoerd, er werd grote voortgang gemaakt en hoewel hij uiteindelijk gedwongen werd zich vanwege enorme tegenstand terug te trekken, hield hij zijn groep bijeen en stichtte grote verwarring onder de vijand. Hij bleef met groot enthousiasme en moed het bevel over de groep voeren totdat hij een paar uur later op 23 september gewond raakte. Zijn uitzonderlijke moed en minachting voor eigen veiligheid vormden een inspiratie voor de hele groep. Het was geheel aan zijn uitmuntende leiding onder grote moeilijkheden te danken dat het bataljon, vanaf het moment dat hij het commando op zich nam tot aan het einde, een solide strijdmacht bleef die de vijand met zijn tanks, kanonnen, mortieren en infanterie niet kon verslaan.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto