- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Captain (Kapitein)
- Eenheid:
- 16th (Parachute) Field Ambulance, 1st Airborne Division, British Army
- Toegekend op:
- 20 september 1945
- Uitgereikt voor:
- Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Captain Lipmann-Kessel werd op 18 september 1944 gevangen genomen toen het Koningin Elizabeth hospitaal in Arnhem door de Duitsers werd bezet. Na afvoer van de licht gewonden was Captain Lipmann-Kessel een van een klein achtergebleven detachement dat, hoewel niet bewaakt, niet gevraagd werd hun woord van eer te geven. Naast zijn medische taken vond Captain Lipmann-Kessel
nog de tijd om in het gebied een doorgangskamp voor vluchtelingen op te zetten. Het was aan zijn inspanningen te danken dat een radio en een hoeveelheid mitrailleurs en ontstekers die in het hospitaal lagen opgeslagen bij leden van de Ondergrondse terecht kwamen. Op 13 oktober 1944 werd het restant aan patiënten en staf naar Apeldoorn afgevoerd. Omdat het grootste gedeelte van de gewonden al naar Duitsland was overgebracht, kreeg Captain Lipmann-Kessel toestemming om te vluchten en twee nachten later verliet hij met drie andere leden van het RAMC ongehinderd het gebouw. Na een mars van twee nachten naar het noorden kwamen de vier vluchtelingen in handen van vrienden en werden een maand lang verborgen gehouden totdat de evacuatie van een groot aantal Geallieerde militairen geregeld was. Captain Lipmann-Kessel fungeerde als tolk bij de expeditie die helaas niet helemaal succesvol verliep. Toen hij en twee andere officieren na een ontmoeting met Duitsers alleen achterbleven gingen ze terug naar het gebied rond Otterloo en Barneveld.
Captain Lipmann-Kessel deed nog twee pogingen om in veiligheid te komen totdat hij na een zeer gevaarlijke reis op 10 februari 1945 bij Lage Zwaluwe een Britse eenheid tegenkwam.
Het werk van deze officier, licht gewonden op de kritieke lijst te laten staan met als doel hen een kans op ontsnapping te bieden is door Brigadeer Hackett zeer geprezen.