TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hoek, van den, Cornelis Pieter

    Geboortedatum:
    7 juni 1921 (Leerdam, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    12 februari 2015 (Werkendam, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Cornelis Pieter van den Hoek, verzetsnaam "Schele Piet" was schilder van beroep. Na een verlof uit Keulen waar hij van oktober 1942 tot november 1943 gedwongen tewerk was gesteld, dook hij onder in de Biesbosch bij de groep van o.a. Jan de Landgraaf. Deze groep nam in de Biesbosch 75 Duitse militairen gevangen en hield deze vast in twee verborgen woonarken. Op 5-11-1944 werden deze -na een risicovolle toch overgedragen aan het Poolse leger in Drimmelen. Tussen november 1944 en mei 1945 was koerier ten behoeve van Bureau Inlichtingen en maakte hiervoor 37 crossings door de Biesbosch. Hij was hierbij lid van de Inlichtingen- en Spionagegroep "Albrecht". Op 13-1-1945 ging het mis en werd hij samen met een andere crosser opgepakt en afgevoerd naar kamp Waterloo in Amersfoort, waaruit hij op 11-2-1945 wist te ontsnappen om weer te gaan crossen. Na de bevrijding werkte hij van 28-9-1945 en 31-8-1947 voor het Militair Gezag. Op 1 september 1947 werd hij eervol ontslagen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Eenheid:
    Koerier Bureau Inlichitngen / Lid Inlichtingen- en Spionagegroep "Albrecht"
    Toegekend op:
    30 augustus 1948
    Voordracht:
    "Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw door eind 1944 en begin 1945 37 malen ten behoeve van Bureau Inlichtingen van de Nederlandse Regering langs een ongeveer 18 km lange waterweg de geheime verbinding tot stand te brengen tussen bezet en bevrijd Nederland over de Biesbosch en Merwede, steeds roeiende tussen tal van uiterst waakzame vijandelijke posten en patrouillerende boten.
    Voorts door, toen op één van deze tochten zijn boot door een vijandelijke patrouilleboot met kogels werd doorzeefd en hij, nadat hij zijn boot had moeten verlaten, door de vijand werd gearresteerd, binnen een maand te ontsnappen en daarna opnieuw de verbinding per boot tussen bezet en bevrijd gebied te helpen onderhouden.
    Tenslotte door, in vereniging met enige andere goedgezinde Nederlanders, in de Biesbosch deel te nemen aan het overvallen en gevangen nemen van kleine groepen zwaar bewapende Duitse soldaten, die daarna wrden opgeborgen en bewaakt in motorschuiten in een afgelegen deel van de Biesbosch."

    Koninklijk Besluit No. 8, dd. 30 augustus 1948.
    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
    Lid in de Orde van Oranje Nassau (ON.6)

    Bronnen

    Foto

    Nieuws

    Brabant Remembers: Floris’ vader waagde zijn leven als Biesboschcrosser

    apr2019

    Brabant Remembers: Floris’ vader waagde zijn leven als Biesboschcrosser

    Als in september 1944 de Duitsers van het zuiden naar het noorden trekken, komen ze ook in de Biesbosch. De mannen die daar ondergedoken zaten nemen de Duitsers - 75 in totaal - gevangen. Uiteindelijk worden de Duitsers overgedragen aan de Poolse bevrijders. Het verzetswerk van de mannen in de Biesbosch is nog niet klaar. De mannen hebben veel verstand van het varen in het natuurgebied. ‘’Dus kwam de vraag: willen jullie niet even wat brengen van het zuiden naar het noorden? Dat hebben ze aangenomen’’, zegt Floris van den Hoek. Zijn vader was een van die Biesboschcrossers.

    Lees meer