TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Puntman, Antoon Nicolaas Albert

Geboortedatum:
7 juni 1920 (Arnhem/Gelderland, Nederland)
Overlijdensdatum:
29 september 2005 (Arnhem/Gelderland, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Antoon Puntman was betrokken bij het Nederlandse verzet tussen 1941 en 1943. Na eerst te hebben deelgenomen aan de Landelijke Hulp aan onderduikers, maakte hij vanaf 1943 deel uit van de Geheime Dienst Nederland werkend vanuit Arnhem, Elst en Nijmegen. Van april 1944 tot september 1944 gaf hij leiding aan "Bureau Nijmegen" van de Geheime Dienst Nederland. Na de bevrijding van Nijmegen, melde hij zich eind september 1944 vrijwillig aan bij het Office of Strategic Services. Na een training in Groot-Brittannië (Londen en Birmingham), werd hij uiteindelijk gedropt in het zuiden van Duitsland. Samen met enkele anderen werd hij in de nacht van 25 april 1945 gedropt in de omgeving van Kufstein in Oostenrijk. In Oostenrijk verzamelde zijn team belangrijke informatie voor de aankomende Amerikaanse troepen, samen met plaatselijke verzetsleden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Intelligence Services, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
9 januari 1946
Aanbeveling:
Van 1941 tot 1943 was Sergeant Puntman actief in de Nederlandse Ondergrondse en gedurende het laatste deel van deze periode had hij de leiding over de beweging in het district Arnhem. In november 1944, toen hij werd gedwongen zelf onder te duiken meldde hij zich als vrijwilliger voor spionagewerk bij de O.S.S. (Office of Strategic Services). Daarvoor werd hij naar Engeland gehaald, opgeleid en klaargestoomd voor uitzending. Op het laatste moment werd dit project om operationele redenen afgeblazen en Sgt Puntman, zijn eigen veiligheid volledig negerend meldde zich vrijwillig om in burgerkleding tijdens een periode van nieuwe maan te worden afgeworpen boven zuid Duitsland. Door zijn grote ervaring bij de ondergrondse in in bezet Nederland, was Sgt Puntman zich volledig bewust van het uitzonderlijk gevaarlijke karakter van het project en ook van de grote gevaren van het afspringen in volledige duisternis boven zulk bergachtig terrein.
In de nacht van 24 april 1945 werden Sgt Puntman en andere leden van het team ongeveer 24 kilometer ten zuidoosten van Kufstein in Oostenrijk afgeworpen. Het landingsterrein bleek een dicht beboste en rotsachtige helling te zijn en Sgt Puntman ontsnapte alleen maar aan zware verwondingen doordat hij in diepe sneeuw landde. Hij en zijn gezellen werden opgevangen door een andere OSS agent en partizanen en naar een onderkomen van partizanen in de bergen gebracht. Daar hoorden ze over een nieuw gevaar: het plaatselijke hoofd van de ondergrondse dat over hun komst was ingelicht en op de hoogte was van alle spionnage- en ondergrondse activiteiten in het begin was een dag of twee ervoor op geheiminnige wijze verdwenen, zodat Sgt Puntman en zijn ploegmakkers het vooruitzicht hadden op onmiddellijk verraad en gevangenname. Ondanks dat, toen het duidelijk werd dat de plaatselijke ondergrondse, gezien de omstandigheden, niet bereid of in staat bleek, hen naar hun volgende doel Zell-am-See te begeleiden, toonde Sgt Puntman een hoge graad van initiatief en moed om met een van zijn ploegmakkers zelf te voet door de bossen op weg te gaan naar dit doel. Onderweg maakten ze in Lotzbhel (?) contact met een verzetsleider die hen van onderdak voorzag. Omdat ze vonden dat Kitzbühl een belangrijker doel was dan Zell-am-See en dit onderkomen ongeschikt als basis voor operaties, gingen ze naar het huis van een andere verzetsleider midden in Kitzbühl. Terwijl zijn metgezel zijn zender installeerde in een huis in een buitenwijk van de stad, legde Sgt Puntman contact met plaatstelijke bronnen van informatie die hij dagelijke met groot persoonlijk gevaar ontmoette gezien het feit dat de SS bewegingen in het gebied streng controleerde. Op deze manier slaagde hij erin tactische informatie over troepenbewegingen en opstellingen van mensen en materiaal te verkrijgen; een gedeelte daarvan werd door zijn metgezel doorgeseind naar Londen en het restant werd door een koerier door de vijandelijke linies naar de oprukkende Amerikanen gebracht. Deze informatie was van vitale steun bij de snelle bezetting van dit gebied door de Amerikanen. Bovendien leidde Sgt Puntman de activiteiten van de plaatselijke verzetsbeweging, daarbij toonde hij een hoge graad van leiderschap en gezond verstand; in het bijzonder weerhield hij de plaatselijke ondergrondse ervan een aantal bruggen op te blazen die later door de Amerikaanse troepen onbeschadigd werden veroverd. Op 8 mei trokken Amerikaanse troepen Kitzbühl binnen. Sgt Puntman en zijn ploegmaat maakten zich bekend bij de GC en de opperbevelhebber en de volgende dagen waren ze een belangrijke steun bij het opsporen van Nazi tegenstand, ontsnapten en en mannen die bruikbaar waren voor het Militaire Bestuur. Op 19 mei ging Sgt Puntman volgens bevel terug naar Londen en had hij door het uitoefenen van grote persoonlijke moed, opmerkelijke deskundigheid en een voortdurend juist inzicht een uiterste moeilijke en gevaarlijke missie volbracht.

G.O. No.9
Bronze Star  Medal (BSM)
Heeft zich door medig optreden tegenover de vijand onderscheiden door, na eerst illegaal werkzaam te zijn geweest als vrijwillig valschermspringen, na in opdracht van het Bureau Inlichtingen der Nederlandse Regering te zijn ingedeelt bij de "Secret Intelligence Branch of the Office of Strategic Services" van het Amerikaanse Leger en op 24 April 1945 achter de vijandelijke linies in Tirol per valscherm in burgerkleding te zijn neergekomen, aldaar ten behoeve van de Geallieerde oorlogsvoering onder moeilijke omstandigheden verkenningen omtrent de vijand te verichten en te doen overseinen, welke inlichtingen van grote waarde waren voor het snel veroveren en bezetten van verschillende plaatsen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk.

K.B. no. 9

Bronnen

  • - Heuvel C.C. van den, Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985
    - Ton Puntman Jr.
    - Visser W.G., De Geheime Dienst Nederland.

Foto