Roy Urquhart is geboren in Shepperton, Middlesex, Engeland op 28 november 1901. Hij werd opgeleid op de St Paul’s School, Londen en de Royal Military College in Sandhurst. Hij kreeg de opdracht als tweede luitenant te dienen in de Highland Light Infantry (HLI) op 24 december 1920. Hij werd op 24 december 1922 tot luitenant gepromoveerd en op 26 maart 1929 werd hij gepromoveerd tot captain. Urquhart diende eerst het eerste bataljon, HLI. Urquhart diende als adjudant van het tweede bataljon toen hij van 1933 tot 1936 in Malta gestationeerd was. Urquhart bezocht het Staff College, Camberley van 1936 tot 1937. Nadat hij was afgestudeerd, ging hij terug naar het tweede bataljon van zijn regiment. Hij stond vervolgens onder het commando van luitenant kolonel Horatio Berney Ficklin.
Tweede Wereldoorlog
Urquhart diende India gedurende de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij bleef daar tot 1941. Toen hij naar Noord-Afrika gestuurd werd voor een afspraak met de derde Infantry Division voor Groot-Brittannië verliep zijn carrière in sneltreinvaart. Tussen 1941 en 1942 werd hij gepromoveerd tot luitenant kolonel van het tweede bataljon. Hij commandeerde Duke of Cornwall’s Light Infantry tot 1942. Hij werd in dit jaar aangesteld als staf officier in de 51ste (Highland) Infantry Division die gestationeerd was in Noord-Afrika. Hij stond onder leiding van generaal Douglas Wimberley. Hij commandeerde een korte tijd de 231ste Infantry Brigade Group die werd ingezet door de geallieerde inval in Sicilië en later gedurende de geallieerde invasie van Italië voordat hij terugkeerde naar Engeland.
Arnhem
Tot 1944 was Urquhart senior staff officer in het twaalfde korps. Later dat jaar kreeg hij het commando over de eerste Airborne Divisie. Haar vroegere commandant (majoor-generaal George F. Hopkinson) was omgekomen aan het begin van de Italiaanse veldtocht en zijn opvolger, brigadier Ernest Down had het commando over de 44th Indian Airborne divisie in India gekregen. Urquhart was vatbaar voor luchtziekte en had nog nooit een airborne unit commando gegeven. Hij was zelf ook nog nooit lid geweest van een airborne unit. Hoewel hij wat betreft airborne operaties nieuw was, had hij bij Operation Market Garden in september 1944 zijn divisie leiding gegeven toen zij, in een poging de rivier de Rijn over te steken in Arnhem in Nederland gedropt werden. Negen dagen lang vocht Urquharts divisie zonder ondersteuning bewapende eenheden van de tweede SS Panzer Korps. De Britse airborne divisie leed onder zware verliezen en hield zich wanhopig vast aan een slinkend stuk land toen zij op 25 september eindelijk het bevel kregen om zich terug te trekken. Gedurende deze negen heftige dagen van strijd had de eerste Airborne Division drie-vierde van zijn kracht verloren. De mannen van de eerste Airborne Division die in leven bleven, werden teruggestuurd naar Engeland en werden tijdens het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet. Urquhart kreeg de Nederlandse Bronzen Leeuw voor zijn inzet.
Noorwegen
In mei 1945 in navolging op de Duitse overgave, leidde Urquhart een nieuw samengestelde eerste Airborne Division als voorhoede van Force 1934 in Operatie Doomsday, de geallieerde bezetting van Noorwegen. Gedurende haar tijd in Noorwegen kreeg de divisie de opdracht de capitulatie van de Duitse eenheden te bewaken, maar zij moesten er ook op letten dat vitale militaire en burgerlijke gebouwen niet gesaboteerd werden. Doordat de troepen met vertraging aankwamen, moest Urquhart Oslo inrijden in een veroverde Duitse auto vergezeld met maar vier militaire politiemannen en twee pelotons van het tweede bataljon, South Staffordshire regiment. Tot de aankomst van andere eenheden van Force 134 en het hoofkwartier van de geallieerde krachten van Noorwegen had majoor generaal Urquhart en zijn hoofdkwartier complete controle over alle Noorse activiteiten. Dit betekende dat Urquhart degene was die kroonprins Olaf van Noorwegen en drie ministers die de Noorse regering voorstelde verwelkomde toen zij op een Royal Navy cruiser terugkeerden. Generaal Thorne kwam op 13 mei aan om het commando van alle geallieerde troepen van Noorwegen over te nemen en aan het einde van augustus ging de eerste Airborne Division terug naar Groot-Britannië en werd zij opgeheven. Urquhart werd beloond met de Orde van Sint-Olaf.
Latere leven
Urquhart werd gespeeld door Sean Connery in de film A Bridge Too Far (1977). Urquhart heeft als militaire consultant geholpen bij het maken van deze film.
Majoor general Urquhaart overleed op 13 december 1988 op de leeftijd van 87 jaar.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!