TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Malan, Adolph Gysbert "Sailor"

    Geboortedatum:
    (Wellington, Kaapprovincie, Zuid-Afrika)
    Overlijdensdatum:
    17 september 1963 (Zuid-Afrika)
    Dienstnummer:
    37604
    Nationaliteit:
    Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

    Biografie

    Adolph Gysbert Malan is geboren in 1910 in Zuid-Afrika en diende in de Royal Air Force in Engeland. Voordat hij bij de RAF kwam diende hij op de koopvaardijvloot (Union Castle Line of the Mercantile Marine). Hieraan afgeleid ontving hij zijn bijnaam "Sailor".
    Toen er slechte voortekenen kwamen uit Nazi Duitsland ging hij naar de lagere vliegschool bij Bristol en leerde hij vliegen met een Tiger Moth, waarmee hij op 6 januari 1936 voor het eerst in zijn leven vliegt.
    Hij volbracht zijn opleiding behoorlijk en ontving zijn piloten insigne. Op 20 december wordt hij ingedeeld bij het 74e gevechtssquadron (het beroemde Tiger Squadron, wat zo heette vanwege zijn vele meedogenloze gevechten en de kop van een tijger in het embleem waarbij het motto staat "I Fear No Man"). Het was zijn eerste maar ook het enige squadron waarin hij diende. Volgens een ieder die in het 74e hebben gediend is hij de meest succesvolle gevechtspiloot van het 74e squadron, aller tijden. In januari 1937 maakt hij promotie tot Pilot Officer, en werd hij aangewezen als Flight Commander van "A" Flight die in augustus met Spitfires vlogen. Net voordat de oorlog uitbrak maakt hij nogmaals promotie tot Flight Lieutenant.
    In de slag om Engeland begonnen de resultaten van Melan snel op te lopen. In de lucht hield hij zich gedisciplineerd vast aan zijn eigen tien regels voor het luchtgevecht, die op de grond ook al circuleerde binnen de gevechtsleiding. Aan het einde van 1940 had hij 18 overwinningen behaald en ontving hij de Distinguished Service Order (DSO), en al vroeg in 1941 wordt hij bevelhebber van de gevechtssquadrons in Biggin Hill. Met hun Spitfires ondernemen ze opruimingsacties en escorteren ze missies boven Frankrijk, en in juni 1941 haalt Melan negen Messerschmitt Bf 109 neer. Nadat zijn score was opgelopen tot 32 werd hij van het vliegen afgehaald. Hij werd in 1943 bevelvoerend officier in Biggin Hill. Na een onderscheidende carričre op de grond verliet hij de RAF in 1946 en keerde hij terug naar Zuid-Afrika. Hij overleed op 17 september 1963 aan de ziekte van Parkinson.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant
    Eenheid:
    No. 74 (Trinidad) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    11 juni 1940
    Voordracht:
    "Gedurend de maand mei in 1940, leidde deze officier zijn Flight
    en op zekere ogenblikken ook zijn squadron, in tien offensieve patrouilles ten noorden van Frankrijk. Hij schoot persoonlijk twee vijandelijke toestellen neer en waarschijnlijk nog drie andere. Flight Lieutenant toonde hierbij grote bekwaamheid, dapperheid en meedogenloosheid in zijn beslissingen bij het aanvallen van de vijand."

    London Gazette 11 juni 1940.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Toegekend op:
    13 augustus 1940
    Aanbeveling:
    Sinds eind mei 1940 heeft deze officier zijn flight en bij veel gelegenheden het squadron aangevoerd in talloze geslaagde gevechten tegen de vijand. Tijdens de operaties boven Duinkerken schoot hij zelf drie vijandelijke toetellen neer en hielp bij de vernietiging van nog eens drie. In juni 1940, tijdens een nachtelijke aanval door vijandelijke toestellen schoot hij twee Heinkels He 111 neer. Met zijn uitmuntende leiding, zijn deskundigheid en zijn moed is hij grotendeels verantwoordelijk geweest voor de vele successen die door zijn squadron werden behaald.

    Verkregen als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader
    Eenheid:
    No. 74 (Trinidad) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    24 december 1940
    Distinguished Service Order (DSO)
    Deze officier heeft zijn squadron gecommandeerd tot
    opmerkelijke successen tijdens een intensieve periode van luchtoperaties. Zijn geniale leiderschap, bekwaamheid en beslistheid hebben bijgedragen tot de behaalde successen. Sinds het begin van augustus 1940 heeft het squadron op z’n minst 84 vijandelijke vliegtuigen neergehaald en nog vele beschadigd. Squadron Leader Malan heeft zelf op z’n minst 18 vijandige vliegtuigen neergehaald en waarschijnlijk nog eens 6.

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
    Toegekend op:
    22 juli 1941
    Deze officier heeft de grootste moed en minachting van de vijand ten toon gespreid terwijl hij zijn Wing (vliegtuiggroep) leidde op talrijke recente operaties boven noord Frankrijk. Zijn koelbloedig inzicht, buitengewone beslistheid en bekwaamheid hebben er toe geleid dat zijn bevestigde overwinningen op vijandelijke vliegtuigen is opgelopen van 19 tot 28 daarbij nog nader te bepalen 20 beschadigd en waarschijnlijk vernietigd. Zijn record en optreden geven hem grootse bewondering en toewijding van zijn kameraden in de vliegtuiggroep. In de afgelopen 14 dagen heeft de vliegtuiggroep zware verliezen toegebracht aan de vijand, 42 vijandige vliegtuigen werden neergehaald en bij nader inzien waarschijnlijk nog 15 en 11 beschadigd.


    Verkregen als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Group Captain (Waarnemend Kolonel-Vlieger)
    Toegekend op:
    15 maart 1946
    "Ter erkenning van waardevolle diensten in connectie met de oorlog."
    Ceskoslovenský válecný kríž 1939
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met een bronzen palm voor een vermelding door het Ministerie van Oorlog.
    Croix de Guerre 1940

    Bronnen

    Foto