TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rozario, de, Arthur Felix Justinian

Geboortedatum:
4 mei 1900 (Batavia, Nederlands-Indie)
Overlijdensdatum:
2 november 1973 (Vorden, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Arthur F.J. de Rozario werd geboren op 4 mei 1900 in Batavia, Nederlands-Indië. Hij huwde op 3 februari 1927 te Badoeng met de op 17 december 1905, eveneens te Batavia geboren Wilhelmina Anna van der Eb. Het gezin kreeg vijf kinderen.
Arthur de Rozario overleed op 2 november 1973 te Vorden.

Tijdens zijn leven, bekleedde hij diverse wel bekende functies in Nederlands-Indië. Zo was hij referent bij het Departement van Financiën, werkte hij bij het Algemeen Bestuur bij het Departement Algemene Zaken, was hij erelid en docent van de senaat van de voormalige “Bataafsche Studenten Sociëteit”, was hij de laatste plaatsvervangend Voorzitter van het IEV (voorganger Vereniging Indische Nederlanders) in Batavia en was hij voorzitter van de Vakbond voor Ambtenaren in Batavia. Na zijn, door de verzelfstandiging van Indonesie, gedwongen vertrek naar Nederland, werd hij Gemeenteraadslid in Leidschendam and Docent Management aan het T.N.O. Instituut in Delft.

Hij werd lid van het IEV in het begin het begin van de jaren 30 van de Twintigste Eeuw. Nadat Japan Nederlands-Indië had bezet, werd hij krijgsgevangen gemaakt en zat hij van 7 maart 1942 tot en met 13 juni 1942 in het krijgsgevangenenkamp te Bandoeng en van 14 juni 1942 korte tijd in het kamp te Tjimahi om vervolgens tot het einde van de oorlog op in een kamp op Flores door te brengen. Direct na de oorlog werd hij tijdelijk opgevangen in de Changi Gevangenis waar vele krijgsgevangenen enige tijd verbleven alvorens weer met hun familie te worden herenigd.

Terug in Nederlands-Indië, hielp hij een nieuw bestuur te formeren voor het IEV en werd hij plaatsvervangend Vakbonds Voorzitter. Na de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië, vertrok de Rozario in 1950 naar Nederland. Daar bleef hij zich inzetten voor de belangen van mensen uit voormalig Nederlands-Indië. In 1970 was hij één van de mensen die het initiatief namen voor de plaatsing van een Oorlogsmonument in Scheveningen, voor de Europees-Indische Gemeenschap. De viering van die gebeurtenis op 15 augustus in het Congresgebouw, markeerde het begin van een jaarlijks terugkerende herdenking van de oorlog in de Pacific voor de Indo-europeanen, die tot op de dag van vandaag wordt volgehouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto