TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Biddle, Melvin E. "Bud"

Geboortedatum:
28 november 1923 (Daleville/Indiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
16 december 2010 (Anderson/Indiana, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company B, 517th Parachute Infantry Regiment, XVIII Airborne Corps, First Army, U.S. Army
Toegekend op:
30 oktober 1945
"Hij toonde opvallende moed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand bij Soy in België op 23 en 24 december 1944. Als voorste verkenner gedurende een aanval om de door de vijand omsingelde stad Hotton te ontzetten, ging hij agressief een dicht bebost gebied binnen, ging 400 meter voorwaarts tot hij binnen bereik van zwaar vijandelijk geweervuur kwam en doodde 20 meter van de vijandelijke posities af met nauwkeurig vuur drie sluipschutters. Moedig ging hij nog 200 meter verder, ontdekte een vijandelijk mitrailleurnest en schakelde de twee bezetters uit. Hij bepaalde daarna bij benadering de plaats van een goed verborgen vijandelijke mitrailleurstelling, kroop erheen en gooide handgranaten waardoor twee Duitsers werden gedood en een derde dodelijk gewond raakte. Nadat hij zijn eenheid een teken had gegeven op te rukken, kwam hij bij een door de vijand vastberaden verdedigde linie; hij wisselde koelbloedig zijn positie en schoot nog drie vijandelijke soldaten neer. Niet afgeleid door vijandelijk vuur kroop hij tot binnen 20 meter van een mitrailleurstelling, wierp zijn laatste handgranaat in de stelling en bestormde na de explosie, vurend met zijn geweer, de opstelling, Toen de nacht viel, verkende hij alleen enkele uren lang vijandelijke opstellingen en kwam met waardevolle informatie terug waardoor onze aanvallende infanterie en tanks in staat waren twee vijandelijke tanks uit te schakelen. Bij het aanbreken van de dag voerde hij de opmars weer aan en toen eenheden op de flank werden vastgenageld door vijandelijk vuur, werkte hij zich zonder aarzelen naar een vijandelijk mitrailleurnest en doodde vanaf een afstand van 50 meter de bemanning en twee ondersteunende infanteristen. Het restant van de vijand, ineens zonder steun van automatische wapens, vluchtte in paniek. Pfc. Biddle's onverschrokken moed en uitzonderlijke lef gedurende zijn 20 uur durende actie stelde zijn bataljon in staat de greep van de vijand op Hotton te breken met een minimum aan verliezen."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: US Army
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996