TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Beaudoin, Raymond Ovila

Geboortedatum:
1918 (Holyoke/Massachussets, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 april 1945 (Haemelschenburg, Niedersachsen, Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Oorlogsgraven Notre Dame Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
2nd Platoon, Company F, 119th Infantry Regiment, 30th Infantry Division "Old Hickory", U.S. Army
Toegekend op:
25 januari 1946
"Hij leidde het 2de peloton van F Company over vlak, open terrein naar Hamelen in Duitsland toen de vijand in actie kwam met mitrailleurs en mortieren en een verwoestende regen van vuur afgaf waardoor zijn eenheid werd vastgenageld. Door het afwisselend plaatsen van mannen op vuurstellingen stelde hij zijn hele peloton in staat zich in te graven, de hele tijd het moordende vijandelijke vuur trotserend om zijn mannen aan te moedigen en munitie uit te delen. Daarna groef hij zichzelf in op de meest voorwaartse positie vanwaar hij een voortdurend vuur onderhield, hij doodde zes vijandelijke soldaten en gaf zijn mannen aanwijzingen voor het veroorzaken van zware verliezen onder de numeriek sterkere tegenstander. Ondanks deze defensieve maatregelen werd de positie van het peloton echter steeds gevaarlijker omdat de vijand grote versterkingen had aangevoerd en voorbereidingen trof voor een tegenaanval. Drie mannen, die met tussenpozen werden teruggestuurd om munitie en versterkingen te halen, werden door vuur van sluipschutters gedood. Om zijn peloton uit de benarde situatie te redden, besloot Lt. Beaudoin een één-mans aanval te doen op de meest verwoestende sluipschutterspositie 90 meter verder op de rechterflank en daardoor de aandacht van de ordonnans af te leiden die de regen van vijandelijke kogels zou trotseren en hulp halen. Voortkruipend over totaal ongedekt terrein ging hij onstuitbaar voorwaarts, niet gestoord door acht bazookagranaten die modder en stenen over hem deden opspatten of door geweervuur dat aan zijn uniform plukte. Tien meter voor de vijandelijke stelling stond hij op en stormde voorwaarts. Van korte afstand schoot hij twee bezetters van het nest neer, een derde die hem aan zijn bajonet wilde rijgen overmeesterde hij en doodde hem met de kolf van zijn karabijn en de vierde tegenstander werd neergemaaid door vuur van het peloton toen hij probeerde te vluchten. Hij vervolgde zijn aanval door naar een loopgraaf te rennen maar daar werd hij geraakt door een salvo uit een mitrailleur waardoor hij sneuvelde. Door zijn onverschrokkenheid, grote vechtlust en uitzonderlijke toewijding aan zijn verantwoordelijkheid voor het welzijn van zijn peloton, volbracht 1st Lt. Beaudoin eigenhandig een missie die een ordonnans in staat stelde hulp te halen waardoor de aangeslagen eenheid werd gered en die de uiteindelijke nederlaag van de Duitse troepen mogelijk maakte."

Posthuum toegekend
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: Joel Frampton Gilfert (CC Attribution 3.0)
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996

Foto