TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Street, George Levick III

Geboortedatum:
27 juli 1913 (Richmond/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 februari 2000
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Gar (SS-206), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend als Assistant Approach Officer aan boord van de onderzeeër U.S.S. GAR (SS-206) tijdens de eerste oorlogspatrouille van die boot in Japanse wateren van 2 februari tot 28 maart 1942. Het vermogen van Lieutenant Commander Street, zijn bevelvoerend officier te voorzien van een onophoudelijke stroom waardevolle informatie en zijn grondige kennis van de problemen bij een aanval droegen aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen van vijandelijke schepen tot een totaal van 20.000 ton en het beschadigen van andere schepen. Zijn efficiëncy en kalmte onder de moeilijke omstandigheden van vijandelijke tegenaanvallen hielpen zijn schip passende ontwijkende tactieken toe te passen. Lt Commander Street’s optredeen gedurende de hele patrouille vormde een voorbeeld voor officieren en bemanning van zijn boot en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Gar (SS-206), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend als Assistant Approach Officer aan boord van de onderzeeër U.S.S. GAR (SS-206) tijdens de 10de oorlogspatrouille van die boot in Japanse wateren van 16 december 1943 tot 9 februari 1944. Commander Street toonde een scherp oordeel en een grondig begrip van problemen bij de aanval en leverde waardevolle steun aan zijn bevelvoerende officier bij het lanceren van geslaagde aanvallen op vijandelijke scheepvaart met als resultaat het tot zinken brengen van 3 vijandelijke schepen tot een totaal van 10.000 ton. Moedig onder groot gevaar droeg hij aanzienlijk bij aan het succesvol ontwijken van zware vijandelijke tegenmaatregelen en de veilige terugkeer van zijn boot naar de haven. Zijn plichtsbesef gedurende deze gevaarlijke parouiille strekt Commander Street en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Gold Star in lieu
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Tirante (SS-420), U.S. Navy
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven als bevelvoerend officier van de U.S.S. Tirante tijdens de eerste oorlogspatrouille van die boot tegen vijandelijke Japanse oppervlakte eenheden in de haven van het eiland Quelpart voor de kust van Korea op 14 april 1945. Met zijn bemanning op boven water posten naderede Comdr (toen Lt.Comdr.) Street de vijandelijke ankerplaats vanuit het zuiden binnen 1.200 meter van de kust om een verkenningsronde rond het eiland te maken. Hij liet de 10-vadem grens ver achter zich en drong door in de met mijnen en riffen bezaaide wateren van de haven ondanks diverse patrouillerende schepen, vijf radarstations aan de wal en dreigende vliegtuigen. Geheel voorbereid om het aan de oppervlakte uit te vechten als hij zou worden aangevallen, kwam Comdr. Street in actie en lanceerde met dodelijke nauwkeurigheid twee torpedo’s op een groot Japans munitieschip en deed het doel in een waaier van verblindende vlammen in de lucht vliegen. De Tirante werd onmiddellijk gezien door de vijand omdat ze scherp stond afgetekend tegen de vuurgloed; hij liet de TDC (Torpedo Data Computer: electronisch vuurleidingssysteem, Vert.) opstarten terwijl hij zich terugtrok en lanceerde zijn laatste twee torpedo’s en vernietigde daarmee in snelle opeenvolging het voorste fregat en een identiek schip ernaast. Hij verliet de verwoeste haven op hoogste vaart en glipte ongezien langs de kustlijn, diep wegduikend toen een achtervolgende patrouille een patroon dieptebommen lanceerde op het punt waar hij onder water was gegaan. Het roemrijke verslag van de prestaties tijdens de eeerste oorlogspatrouille van de Tirante kenmerkt Comdr. Street als een gedurfd en kundig leider en strekt hem, zijn moedige bemanning en de U.S. Naval Service tot de hoogste eer."
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Tirante (SS-420), U.S. Navy
Toegekend op:
november 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Tirante (SS-420) op de 2de oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren van de Gele en de Oost-Chinese Zee in de periode van 20 mei tot 19 juli 1945. Lieutenant Commander Street achtervolgde zijn doelen hardnekkig tijdens een uitgebreide zoektocht in gevaarlijke wateren grenzend aan het Japanse Keizerrijk en lanceerde verwoestende aanvallen met torpedo’s en kanonvuur op vijandelijke vrachtschepen, jonken en piketboten en bracht 7.000 ton scheepsruimte tot zinken, vitaal voor de bevoorrading van de Japanners. Alle gevaren trotserend drong hij daarna door in de beschermde wateren rond Ha Shima, zeven mijl binnen de ingang van de haven van Nagasaki om in het midden van de haven zijn gedurfde aanvallen te lanceren en een Japans schip tot zinken te brengen en haveninstallaties te vernielen; hij trok zich varend aan de oppervlakte terug onder een regen van kanonvuur van talloze kleine schepen en kustbatterijen en bracht de Tirante veilig naar de haven terug. Zijn gedurfd indringen in Japanse wateren, zijn agressieve gevechtstactiek en zijn deskundigheid bij het ontwijken van felle vijandelijke tegenmaatregelen haden een aanzienlijke verzwakking van de scheepvaart van de vijand tot gevolg en strekken hem, zijn dappere commando en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 344

Bronnen