TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Squires, John C.

Geboortedatum:
19 mei 1925 (Louisville/Kentucky, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
23 mei 1944 (nabij Torre del Padiglione/provincie Latina, regio Latium, Italië)
Begraven op:
Zachary Taylor National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company A, 30th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
2 oktober 1944
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven. Bij het begin van de aanval door zijn compagnie op sterk bezette vijandelijke posities in en rond de Sparcasassi kreek bij Padiglione in Italië in de nacht van 23 op 24 april 1944, trotseerde Pfc. Squires, ordonnans van het peloton en op zijn eerste operationele missie, intensief artillerie- mortier- en antitankvuur om de gevolgen van de explosie van een antitankmijn voor het voorste peloton te onderzoeken. Ondanks de granaten die dicht bij hem ontploften, werkte Pfc. Squires zich 50 meter naar voren naar de voorste eenheden, nam de situatie op, verkende een andere marsroute en bracht verslag uit aan zijn pelotonsleider over de geleden verliezen en de alternatieve route. Zonder bevelen handelend verzamelde hij achterblijvers, vormde een groep verdwaalde mannen tot een sectie en leidde hen naar voren. Toen het peloton de Sparcasasso kreek bereikte en een voorpost inrichtte, plaatste Pfc. Squires op eigen initiatief, wetend dat de bijna alle onderofficieren gewond waren geraakt, acht man in positie, het vijandelijke vuur van mitrailleurs, machinepistolen en granaten negerend dat op de kreek werd gelost. Toen zijn peloton geslonken was tot 14 man, bracht hij tot twee maal toe versterkingen aan. Bij iedere trip ging hij onder intensief artillerie- en mortiervuur door prikkeldraad en een vijandelijk mijnenveld heen. In de vroege morgen kreeg de voorpost drie maal een tegenaanval te verduren. Elke keer negeerde Pfc. Squires het woeste vijandelijke automatische vuur en de granaten die overal om hem heen explodeerden en loste honderden salvo’s met geweren, BAR’s en veroverde Duitse Spandau mitrailleurs op de vijand, veroorzaakte daardoor talloze verliezen en droeg wezenlijk bij aan het afslaan van de tegenaanval. Na deze gevechten liep hij 50 meter naar het zuidelijke deel van de voorpost en bond in persoonlijke duels met mitrailleurs van zeer korte afstand de strijd aan met 21 Duitse soldaten, dwong ze alle 21 tot overgave en maakte nog eens 13 Spandaus buit. Nadat hij zich de werking van het wapen had laten uitleggen door het ondervragen van een gevangen genomen Duitse officier bracht hij de buitgemaakte wapens in stelling en instrueerde andere leden van zijn peloton hoe ze te bedienen. De volgende nacht, toen de Duitsers de voorpost nogmaals aanvielen, doodde hij nog drie Duitsers en verwondde er meer met buitgemaakte “aardappelstampers” (Duitse handgranaat) en vuur uit zijn Spandau. Pfc. Squires sneuvelde tijdens een latere actie."

Posthuum toegekend.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: Findagrave.com
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Taggart, D.G., History of the Third Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1987
    - Kentucky Medal of Honor Memorial

Foto