TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wilhoit, William L. (USN)

Geboortedatum:
28 april 1923 (Atlanta/Georgia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Naval Scout Boat "LCT 540" (LCT-540)
Toegekend op:
januari 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Aanbeveling:
Wegens buitengewone heldenmoed en en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn functie van Relief Officer van Naval Scout Boat LCT FIVE HUNDRED FORTY (LCT-540), tijdens de landing en ondersteunende operaties op de kust van Normandië vanaf 6 juni 1944.
Nadat Ensign Wilhoit ernstig gewond was geraakt in de eerste minuten van de landing toen negen verwqoestende treffers van Duits 88 mm geschut zijn schip verlamden, zijn bevelvoerder werd gedood, zes landmacht soldaten gedood of gewond werden en zeven bemanningsleden gewond raakten, nam hij zonder aarzelen het bevel op zich en ondanks zijn prille jeugd en gebrek aan gevechtservaring stuurde hij de nu vleugellamme boot naar het strand langs door de Duitsers geplaatste obstakels en gelegde mijnen. Onverschrokken onder het voortdurende verwoestende vuur en onvermoeibaar onder de uitputtnde dienst ’s nachts en overdag tijdens de erop volgende vier dagen bleef Ensign Wilhoit trouw zijn plicht doen en met zijn eigen grote moed zette hij zijn trouwe bemanning aan tot nog grotere inspanningen bij het herhaald aan land zetten van uitrusting, voorraden en troepen die van vitaal belang voor de aanvalsoperaties waren. Met zijn onverschrokken leiderschap, zijn vastberaden vechtlust en opvallende dapperheid in de uitvoering van een onbekende en gevaarlijke taak hield Ensign Wilhoit de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 334 (January 1945).
Navy Cross

Bronnen

Foto's