TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tweedy, Albert William

Geboortedatum:
22 maart 1920
Overlijdensdatum:
4 juni 1942
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Albert William Tweedy, Jr. werd geboren op 22 maart 1920 en volgde de basisschool in Winnetka, Illinois en Hingham, Massachusets, alvorens hij het Williams College, Williamstown, Massachusets afsloot aan het einde van 1938. In de zomer van 1939 volbracht hij de Mareen Corps' Platoon Commander School te Quantico, Virginia en en tegen het einde van zijn inwijdingsjaar het college verliet om een Marine Aviation Cadet te worden.
Hierop volgde de vliegopleiding te Squantum, Massachusets en Pensacola, Florida en werd hij aangesteld als Second Lieutenant bij de United States Marine Corps Reserves op 14 oktober 1941. Toegevoegd aan de 2d Marine Aircraft Wing, Fleet Marine Air Corps, werd hij te San Diego en Hawaii gestationeerd alvorens zich begin 1942 te melden bij het Marine Scout-Bomber Squadron (VMSB)-241 te Midway. Hij diende als Assistant Flying Officer en Assistant Communications Officer voor het eskader voordat hij eind mei de Communications Officer werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second Lieutenant
Eenheid:
U.S. Marine Corps Reserves
Vroeg in de ochtend van 4 juni 1942, vertrok Lt. Tweedy vanaf Midway in zijn "Dauntless" marinebommenwerper (SBD-2). Minuten later ving de Slag om Midway aan toen vliegtuigen van Japanse vliegdekschepen de Marine installaties op Midway aanvielen en de verouderde Amerikaanse jachtvliegtuigen blodig werden uiteengedreven door de nieuwere en wendbaardere Japanse Zero's tijdens de aanvang van de strijd. Op die morgen, vloog Lt. Tweedy met Major Lofton Henderson's divisie van VMSB-241. Hoewel ontdaan van hun jachtescorte, trachtte de divisie een duikibomaanval op het Japanse vliegdekschip Hiryu door te voeren. ondanks het zware luchtafweer en herhaaldelijke aanvallen van superieurder jachtvliegtuigen, bracht Lt. Tweedy zijn toestel tot zeer lage hoogte alvorens zijn bom op het vijandelijke vliegdekschip los te laten. Japanse jachtvliegtuigen vielen op dat moment aan en haalden de langzaam vliegende bommenwerper neer, Lt. Tweedy dodend. Hij ontving posthuum het Navy Cross wegens buitengewone heldhaftigheid, koelbloedige moed en volhoudende toewijding aan de dienst.
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: Williams College, Williamstown, Massachusets
  • - Sterner C.D. Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Bill Gonyo

Foto

Thema's