TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Driel, van, Arie (Aaike)

    Geboortedatum:
    22 juni 1905 (Werkendam, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    30 april 1945 (Fort De Bilt, Utrecht)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Protestantse Begraafplaats Werkendam
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Arie van Driel was een binnenvaartschipper uit Werkendam. Toen in 1940 de oorlog uitbrak raakte hij al snel betrokken het verzet en was hij actief binnen de L/O en KP Land van Heusden en Altena. Na de bevrijding van Zuid Nederland was hij in de nacht van 5 op 6 november 1944 de eerste Werkendammer die door de Biesbosch een crossing maakte. Uiteindelijk zou hij als Liniecrosser voor de Groep Albrecht en het Bureau Inlichtingen 53 keer de overtocht maken, en was hiermee degene met de meeste crossings op zijn naam. Tijdens deze tochten dwars door de frontlijn werden passagiers en inlichtingen overgebracht en op de terugweg nam men vooral wapens, medicijnen en voedsel mee terug.

    Maar in de nacht van 18 op 19 maart 1945 ging het mis. Onderweg met drie geheim agenten van Lage Zwaluwe naar Sliedrecht, werden zij bij de Anna Jacominaplaat ontdekt door een Duitse Stormboot. Hun boot wordt geënterd en de opvarenden worden gearresteerd door de bemanning van de Duitse boot. Via Oud-Beijerland belandde hij in de gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam, waar hij werd overgedragen aan de Feldpolizei. Vervolgens werd hij overgebracht naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Daar is hij dikwijls verhoord en ernstig mishandeld. Er zijn pogingen ondernomen om hem vrij te krijgen maar ondanks de belofte van de Duitsers hen te sparen werd Aaike van Driel 5 dagen voor het einde van de oorlog samen met drie anderen, waaronder zijn collega crosser Kees van de Sande geëxecuteerd in Fort de Bilt. Hij was toen 39 jaar oud.

    Op 11 mei 1945 maakten Aaike en Kees hun laatste tocht. Onder begeleiding van Dominee Van Wieringen uit Werkendam werden hun lichamen onder grote belangstelling vanuit Utrecht naar Werkendam overgebracht. Daar werden ze een dag later naast elkaar begraven.

    Aaike is postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde 4e klasse en in het dorp is een straat naar hem vernoemd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Eenheid:
    Ondergronds verzet.
    Toegekend op:
    30 augustus 1948
    Voordracht:
    "Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw door het maken van meer dan 50 crossings in de periode oktober 1944 tot en met 18 maart 1945 in opdracht van het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse Regering langs een ongeveer 18 km. lange waterweg om een geheime verbinding tot stand te brengen tussen bezet en bevrijd Nederland over de Biesbosch en de Merwede.Van Driel roeide tussen tal van uiterst waakzame vijandelijke posten en patrouillerende boten. Bij deze tochten bracht hij een groot aantal rapporten, berichten en personen, welke voor de Geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse Regering van bijzonder belang waren naar bevrijd gebied.Tevens door in omgekeerde richting te zorgen voor het overbrengen van agenten, instructies, radiomateriaal en geneesmiddelen, tot hij in de nacht van 18 op 19 maart 1945 bij een overtocht door een vijandelijke patrouilleboot werd ontdekt, en aangezien hij de door hem vervoerde personen niet wilde verlaten werd hij gevangen genomen en gefusilleerd op 30 april 1945 te Fort de Bilt bij Utrecht."
    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

    Bronnen