TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stambaugh, Jack R.

Geboortedatum:
(Wichita Falls/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 november 1943 (Tarawa, Gilberteilanden)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Zijn naam staat gegraveerd op de 'Wall of the Missing' op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument van de Stille Oceaan, Honolulu/Hawaï, Verenigde Staten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 6th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Jack R. Stambaugh (330350), Private, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef dienend bij Company B, First Battalion, Sixth Marines, Second Marine Division in actie tegen vijandelijke troepen op het eiland Betio, Tarawa atol op de Gilberteilanden op 22 november 1943. Pvt. Stambaugh ontdekte vier Japanse soldaten die op het hoogtepunt van een felle vijandelijke nachtelijke tegenaanval een gewonde Marinier in een geïsoleerde positie aanvielen. Hij riskeerde zonder aarzelen zijn leven door zijn hulpeloze kameraad te hulp te snellen en in een kort maar fel gevecht doodde hij alle vier de vijanden met zijn geweer en zijn bajonet totdat hij bezweek aan een verwonding in zijn nek, hem toegebracht door een met een zwaard zwaaiende Japanse officier. Met zijn onverschrokken vechtlust, zijn dappere actie tegenover groot gevaar en zijn onzelfzuchtig plichtsbesef vormde Pvt. Stambaugh een inspiratie voor zijn medeMariniers en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum verleend.
Navy Cross

Bronnen

Foto