Karel Willem Frederik Marie Doorman was een Nederlandse schout-bij-nacht.
Karel Doorman stamde uit een katholieke familie met een lange militaire traditie. Doorman was één van de eerste marineofficieren die een pilotenbrevet had. Zo haalde hij ook bijzondere verdiensten in de Nederlandse mariene luchtvaart. In het jaar 1937 werd Karel Doorman in Nederlands-Indië als kapitein ter zei gestationeerd. Zijn benoeming tot schout-bij-nacht gebeurde in 1940 en twee jaar later ontving hij het commando over de geallieerde ABDA-slachtvloot. In de ABDA-vloot (kort voor American, British, Dutch en Australian) waren oorlogsschepen van de vier naties Australië, Groot-Brittannië, Nederland en Amerika samengevat om het Zuidoost-Aziatische gebied te beschermen tegen de Japanse expansie. Zijn vlaggenschip was de Hr. Ms. De Ruyter.
Op 27 februari leidde hij de ABDA-vloot tegen een Japans verband dat in de Javazee uit het noorden naar de invasie op het eiland Java uitliep. Na kleinere ontmoetingen ontwikkelde zich de eerste grote zeeslag van de Pacifische oorlog, waaraan op het eind de vernietiging van de ABDA-vloot en het zinken van de Hr. Ms. De Ruyer plaats vonden.
Officieel ging Karel Doorman met zijn vlaggenschip ten onder. Naoorlogs onderzoek heeft echter uitgewezen dat hij op een vlotje is omgekomen, samenhangende met ernstige ongeregeldheden op de enige reddingssloep met levensmiddelen en water. Op dat vlotje bevonden zich ook de commandant van De Ruyter Lacomblé en zijn stafchef De Gelder. Zie Mars et Historia 2020 nummer 4, december; artikel ''Heldendood Karel Doorman een mythe''. Dit artikel is voorzien van een uitgebreid noten bestand. Het blijkt dat de Koninklijke Marine van eind jaren veertig van de vorige eeuw alles al geweten heeft. Het gaat hier dus niet om nieuwe inzichten, maar het aantonen dat de publicaties van die zijde van de Koninklijke Marine opzettelijk onjuist zijn. Een verkorte versie van dit artikel is zonder noten overzicht op internet te vinden op Historiek.
Daarnaast kunt U in de Militaire Spectator 2019 nummer 3 in het artikel "Beeldvorming Karel Doorman en de Javazee campagne'' lezen dat er gerede twijfel is aan het optreden van Doorman in de Javazeecampagne. Niet alleen van de kant van geallieerde marine officieren, maar ook van de kant van meerdere nederlandse marine officieren zoals Helfrich, schout bij-nacht van Staveren en vice-admiraal De Vos van Steenwijk die hem een gebrek aan aanvalsgeest verweten. Ook dit was al zeer geruime tijd bekend bij de Koninklijke Marine.
Beroemd zijn zijn laatste woorden: "Ik val aan, volg mij!" Deze uitspraak had hij zelf nooit gedaan. Alleen zijn bevel aan het begin van de slag is nog overgeleverd: "Alle schepen vallen aan, volg mij!" Dit zei hij toen na een Japanse torpedoaanval de beschadigde Britse Exeter terug naar Java ging en andere schepen haar dreigde te volgen.
Bevorderingen:
24 augustus 1910: Adelborst 1e Klasse;
5 augustus 1912: Luitenant-ter-Zee 2e Klasse;
3 mei 1940: Schout-bij-nacht.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!