TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schulte, Joseph O.B. "Ott"

Geboortedatum:
2 januari 1917 (New Orleans/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
21 november 1943 (Betio, Tarawa)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Galvanic
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan First Lieutenant Joseph O. B. Schulte (MCSN: 0-16256), United States Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon, dienend als leider van een Assault Platoon in het Third Battalion, Second Marines, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol in de Gilberteilanden op 20 en 21 november 1943. 1st Lt. Schulte leidde zijn peloton met de eerste aanvalsgolf onder intens vijandig vuur moedig naar het strand en raakte daarbij ernstig gewond maar kwam na vijf uur eindelijk weer bij bewustzijn. Toen hij de zware verliezn in zijn peloton en aangrenzende eenheden opmerkte hergroepeerde hij onmiddellijk de overgebleven mannen en zette een defensieve stelling op een afgelegen stuk van het strand op. Ondanks zijn eigen hevige pijn weigerde 1zt Lt. Schulte zijn mannen te verlaten en bleef gedurende een periode van 48 uur vastberaden doorgaan met het verlenen van eerste hulp en het toezicht houden op de afvoer van de gewonden. Zijn briljante leiding, zijn gedurfde agressiviteit en grote persoonlijke moed, volgehouden met volledige minachting voor eigen veiligheid hebben bijgedragen aan het sparen van vele levens en passen binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - WW2 Gyrene .org
    - Tarawa on the web.org
    - MilitaryTimes.com
    - Familie

Foto