TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robbins, Berton Aldrich, Jr.

Geboortedatum:
27 augustus 1908 (Long Island/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 december 1983
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 13. Graf: 6670.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Lichting officieren Annapolis van 1931. Admiral Robbins diende tijdens de Tweede Wereldoorlog aan boord van de U.S.S. Shaw en U.S.S. Leutze. Hij raakte gewond tijdens de aanval op Pearl Harbor in 1941.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Leutze (DD-481), U.S. Navy
Toegekend op:
9 februari 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke diensten in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Leutze )DD-481) in een nachtelijke torpedo aanval op een naderend eskader van vijandelijke slagschepen, kruisers en destroyers in de Straat van Surigayo tijdens de slag om de Golf van Leyte op de Filippijnen in de nacht van 24 op 25 oktober 1944. Door zijn moed en vaardigheid leidde Commander Robbins zijn schip onder zwaar en onophoudelijk vijandelijk kanonvuur naar een positie van waaruit hij een nauwkeurige torpedo aanval lanceerde waarna hij zich zonder schade aan zijn schip terugtrok. Zijn acties droegen aanzienlijk bij aan de beslissende nederlaag van een vastberaden vijand. De grote professionele vaardigheid van Commander Robbins, zijn krachtige leiding en zijn dappere plichtsbesef kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 7th Fleet: Serial 0647
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Leutze (DD-481), U.S. Navy
Toegekend op:
1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Leutze (DD-481) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de aanval op Iwo Jima op 17 februari 1945. Hij kwam dichtbij om vuursteun te leveren aan ploegen die op D minus 2 onderwater obstakels opruimden voor de oostelijke stranden. Hij leidde het verwoestende vuur van zijn schip op de formidabele Japanse kustbatterijen en niet afgeschrikt door de enorme hoeveelheid tegenvuur vanaf de kust, bleef hij hardnekkig in positie tot zijn schip tegen het einde van de actie net achter de brug een voltreffer kreeg. Ondanks de kritieke verwondigen die hij daarbij opliep, weigerde hij het commando over te dragen en bleef vastberaden op de brug tot de actie voorbij was. Met zijn dappere vastberadenheid en grote persoonlijke moed droeg Commander Robbins aanzienlijk bij aan onze successen in dit strategische gebied en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "Combat V"
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "Combat V"
Navy and Marine Corps Commendation Medal (NMCCOM)

Bronnen

Foto