TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Phillips, John Spinning

Geboortedatum:
28 februari 1895
Overlijdensdatum:
17 december 1975
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Neosho (AO-23), U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Z (1941)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de vloottanker U.S.S. Neosho (AO-23) tijdens de Japanse aanval op de Amerikaanse Pacific Vloot in Pearl Harbor, Territory Hawaii op 7 december 1941. Ten tijde van de aanval lag de U.S.S. Neosho afgemeerd aan de brandstofkade, Naval Air Staion Pearl Harbor en had daar juist benzine gelost. Toen het vuur op de vijandelijke vliegtuigen werd geopend realiseerde Commander Phillipis zich het ernstige gevaar voor brand als hij aan de kade bleef liggen en ook omdat hij in een positie lag waaarin een oorlogsschip niet weg kon varen vertrok hij onmiddellijk. De meertrossen werden gekapt en zonder hulp van een sleepboot voltooide Commander Phillips de uitzonderlijke moeilijke taak op uiterst efficiënte wijze weg te komen van deze bijzondere plek, zijn problemen werden alleen maar groter doordat er een slagschip in de haven was gekapseisd. Het optreden van Commander Phillips tijdens deze actie strekt hem tot grote eer en paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Neosho (AO-23), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en overschrokkenheid als bevelvoerend officier van de vloottanker U.S.S. Neosho (AO-23) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de slag op de Koraalzee op 7 mei 1942. Toen hij door vijandelijke duikbommenwerpers werd aangevallen, manoeuvreerde Schout-bij-Nacht Phillips vaardig met zijn schip en ontweek veel van de vijandelijke bommen. Toen er felle branden ontstonden en zijn schip zwaar beschadidgd was door treffers van bommen en een neerstortend vliegtuig, bleef hij vijandelijke toestellen bestrijden waarbij hij er 3 neerschoot en 4 anderere beschadigde. Omdat de Neosho na de aanval begon te zinken, verzamelde hij alle overlevenden, verzekerde het welzijn en de veiligheid van de gewonden en hield toezicht op de evacuatie procedure. Zijn kalmte, moed en inspirerend leiderschap gedurende deze hele slag strekken Schout-bij-Nacht Phillips en de Amerikaanse Marine tot grote eer.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen