TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Palmer, George Goldston

Dienstnummer:
0-63369, United States Navy
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Cole (DD-155)
Toegekend op:
10 februari 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Torch
Aanbeveling:
Wegens buitengewone heldenmoed en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Cole (DD-155) tijdens de bezetting van de haven van Safi in Frans Marokko op 8 november 1942. Voor het aanbreken van de dag op 8 november 1942 leidde Lieutenant Commander Palmer aan boord van de Cole de eerste golf aanvalsboten naar de toegewezen stranden bij Safi en voer toen de haven in ter ondersteuning van de U.S.S. Bernadou. Met moed, onverschrokkenheid en groot gevaar voor eigen leven, dat van zijn bemanning en dat van de aanvalstroepen aan boord stuurde hij zijn schip met succes door de onbekende wateren en door de nauwe ingang onder zwaar kanonvuur van drie kustbatterijen en diverse mitrailleurnesten. Terwijl hij zo bezig was, meerde hij af aan een kade en zette de aanvalstroepen aan land. Lt.-Cmdr. Palmer hielp daarna de succesvolle actie van de aanvalstroepen enorm door het nauwkeurige ondersteunende vuur van de hoofdbatterij van de Cole. Het feit dat deze uitzonderlijke prestatie werd geleverd in bijna volledige volledige duisternis en zonder verlies van levens of schade aan de Cole is een bewijs voor de de waarde, de inteligentie en het zeemansschap van deze dappere officier en strekt de Amerikaanse Marine tot hoge eer.

Commander in Chief Atlantic: Serial 0335 (February 10, 1943).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Harding (DD-626)
Toegekend op:
4 september 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Dragoon
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie als bevevoerend officier van e U.S.S. Harding (DD-625), opererend als de buitenste strandbescherming tijdens de amfibische invasie van zuid Frankrijk in de nacht van 17 op 18 augustus 1944. Commander Palmer leidde met opmerkelijke durf en moed zijn schip met drie andere destroyers van de aanvallende groep in de strijd tegen vijf vijandelijke E-boten die door de buitenste ring heen probeerden te dringen en schade toe te brengen aan waardevolle schepen die voor de kust voor anker lagen en dringend noodzakelijke lading aan land zetten ter ondersteuning van de Geallieerde legers. In het daarop volgende treffen vocht hij met zijn schip met opvallende dapperheid en met nauwkeurig kanonvuur bracht hij twee van de vijandelijke schepen tot zinken en redde daarna 12 vijandelijke schipbreukelingen waaronder de beide kapiteins. Deze beslissende operaties, onbevreesd uitgevoerd, voorkwamen een mogelijke verstoring van het loswerk en droegen aanzienlijk bij aan onze mogelijkheden, een ononderbroken stroom voorraden te leveren aan de snel oprukkende grondtroepen. De agressieve leiding, de onverschrokkenheiod in actie en het opmerkelijke plichtsbesef van Commander Palmer pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 8th Fleet: Serial 4984 (September 4, 1944).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Harding (DD-626)
Toegekend op:
6 oktober 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens waardevolle uitvoering van zijn plicht als bevelvoerend officier van de U.S.S. Harding (DD-625) in actie tegen Duitse kusttroepen in de Seinebaai op 6 en 7 juni 1944. Commander Palmer deed moedig zijn aanval terwijl zijn schip onder vuur lag van de vijandelijke kustverdediging en mitrailleurvuur van vijandelijke troepen. Hij bestuurde zijn schip vaardig en doelmatig en verkleinde de afstand tot de kust zodat zijn hoofdbatterij vijandelijk geschut kon uitschakelen dat onze troepen op de stranden en landingsboten zwaar beschoot die onze troepen naar het strand brachten. Commander Palmer’s vastberadenheid, de strijd met de vijand aan te binden en zwaar ondersteunend vuur te leveren waren van onschatbare waarde voor onze troepen en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander Naval Forces Europe: Serial 9356 (October 6, 1944).
Tweede Silver Star ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste Silver Star.

Bronnen

  • Foto 1: Bill Gonyo
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present

Foto