TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Marsolo, Ettore J.

Geboortedatum:
8 februari 1921 (McKees Rocks/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
31 juli 2012
Dienstnummer:
421262
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Ettore "Jim" Marsolo werd geboren op 8 februari 1921 in McKee’s Rock, zoon van Antonina Angelilli en Carlo Marsolo. Hij groeide op in Pennsylvania, maakte in 1939 Jeanette High School af en ging daarna naar het California State Teachers College.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Jim bij het US Marine Corps en vocht op het eiland Betio tijdens de slag om Tarawa. In 1943 ontving hij een Purple Heart en een Navy Cross wegens zijn acties in een van de bloedigste slagen uit de geschiedenis van het US Marine Corps toen het tijdens de 76 uur durende slag meer dan 3.000 man verloor.
Nadat hij na de eerste landing ernstig gewond was geraakt aan zijn rechterarm, weigerde Private First Class Marsolo zich te laten afvoeren en omdat hij niet in staat was met een wapen te schieten meldde hij zich vrijwillig als koerier voor zijn compagniescompagnie en om zijn radio te dragen. Ondanks de enorme pijn van zijn verwondingen bleef hij dat de hele dag doen en hoewel hij voortdurend blootstond aan zwaar vijandelijk vuur bracht hij belangrijke berichten over tot hem werd bevolen zich te laten afvoeren.
Hij trouwde later met Rosemary Piranio; hij vestigde zich in Beloit, Wisconsin totdat het gezin in 1954 naar Phoenix verhuisde. Jim werkte 39 jaar lang als verkoper voor Garrett AiResearch en Allied Signal.
Zijn ouders en vijf kinderen: Roger, David, Olga, Edmund en Chuck gingen hem voor in de dood. Zijn kinderen Carlo (Janette), Sally (Steve) Landry, en Linda Pastore leven nog, evenals zijn eerdere vrouw Rosemary em vier kleinkinderen, Christina, Michael, Kristen (Dan) Guerin, en Ryan Landry, drie achterkleinkinderen met nog een op komst en diverse neven en nichten.
Jim overleed op 31 juli 1912 op 91 jarige leeftijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
25 januari 1948
Uitgereikt voor:
Operatie Galvanic
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en plichtsbesef, dienend bij Company K, Third Battalion, Second Marines, SECOND Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio in de Tarawa atol op de Gilberteilanden op 20 november 1943. Nadat hij na de landing ernstig gewond was geraakt aan zijn rechterarm, weigerde Private First Class Marsolo zich te laten afvoeren en omdat hij niet in staat was met een wapen te schieten meldde hij zich vrijwillig als koerier voor zijn compagniescompagnie en om zijn radio te dragen. Ondanks de enorme pijn van zijn verwondingen bleef hij dat de hele dag doen en hoewel hij voortdurend blootstond aan zwaar vijandelijk vuur bracht hij belangrijke berichten over tot hem werd bevolen zich te laten afvoeren. Zijn onverwoestbare vechtlust en plichtsbesef komen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Serial 01489 , Commander in Chief, Pacific Forces (Signed January 25, 1948).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Galvanic
Purple Heart

Bronnen

  • Foto 1: Kristen Landry Guerin
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Kristen Landry Guerin
    - Family Trees - Ancestry.com

Foto