TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lyth, Dale C.

    Geboortedatum:
    30 november 1919 (Kalamazoo/Michigan, Verenigde Staten)
    Dienstnummer:
    339225
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Ging bij de Marines na het bombardement op Pearl Harbor. Hij was allenstaand en werkte als landbouwer en als werknemer bij de Kalamazoo Vegetable Parchment (KVP), een papierfabriek, op het moment dat hij dienst nam. Hij vocht op Guadalcanal en later op Peleliu. Hij raakte gewond en verbleef vervolgens een jaar op R&R (rest and recuperation) in Australië.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
    Eenheid:
    Company E, 2nd Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
    Uitgereikt voor:
    Operatie Stalemate II
    Aanbeveling:
    Wegens uitzonderlijk heldendom en plichtsbesef, dienend bij Company E, Second Battalion, First Marines, FIRST Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palaueilanden op 15 September 1944. Tijdens een tegenaanval door vijandelijke tanks pakte Private first class Lyth zijn lichte mitrailleur en twee patroonbanden, liep direct voor een aanvallende tank, zichzelf opzettelijk blootstellend aan het vuur terwijl hij nauwkeurig in het kijkgat van het voertuig vuurde waardoor de chauffeur werd gedood en de tank op 30 meter afstand to stilstand kwam. Toen de rest van de tankbemanning probeerde te ontsnappen, roeide hij die met handgranaten uit; daarmee voorkwam hij dat de tank door de linie van de compagnie heenbrak en zware verliezen veroorzaakte. Het agressieve optreden, de kalmte onder een vijandelijke aanval en het dappere plichtsbesef strekken Pfc Lyth en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

    Fleet Marine Force, Pacific: Serial 00422.
    Navy Cross

    Bronnen

    Foto