TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Loy, Jackson Keith

    Geboortedatum:
    29 april 1922 (Effingham/Illinoi, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    12 november 1942
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Jackson Keith Loy werd geboren op 29 april 1922, als zoon van Olin Alonzo en Carrie (Tennant) Loy in het landelijke Effingham County. Hij bezocht de Franklin school. Jack nam tijdens de Grote Depressie dienst bij het CCC (Civilian Conservation Corps). Ze hadden de bijnaam de dollar per dag jongens. Met de $ 25,00 die hij maandelijks naar huis stuurde hielp hij zijn familie door de jaren van depressie.
    Jack nam dienst bij de marine en diende aan boord van de U.S.S. San Francisco. Het schip lag op 7 december voor reparatie in de haven van Pearl Harbor. Schip en bemanning ontsnapten aan de bombardementen en de reparaties aan boord konden worden voltooid. Het schip verliet Pearl Harbor op 14 december om mee te vechten in de Pacific. De U.S.S. San Francisco lag op 12 november bij de Solomoneilanden tijdens de slag om Guadalcanal. Jack was kanonnier toen het schip zwaar werd aangevallen. Een Japans Kamikaze vliegtuig, geladen met bommen, dook op zijn schip af. Met grote vastberadenheid bleef Jack op zijn post en vuurde op het vliegtuig om zijn schip te redden. Jack schoot het vliegtuig neer voordat het zijn schip tot zinken kon brengen maar een deel van het vliegtuig kwam op hem terecht waardoor hij en anderen in de buurt omkwamen. De volgende dag kreeg Jackson Keith Loy, gewikkeld in een deken van een andere matroos uit Effingham County een zeemansbegrafenis na de felle strijd om Guadalcanal.
    Op 12 September 1943 werd de destroyer U.S.S. Loy ter ere van Jackson Keith Loy, Gunner's Mate Third Class, US Navy gedoopt en in dienst gesteld. Het schip werd op de Norfolk marinewerf in Portsmouth, Virginia te water gelaten. Zijn moeder, Mrs. Carrie Loy kon vanwege haar slechte gezondheid daar niet bij aanwezig zijn.
    Jackson Keith Loy kreeg een zeemansgraf maar er staat een gedenksteen voor hem op de begraafplaats van Loy en een op het American Cemetery and Memorial in Manilla en de zeelieden die op 12 november 1942 sneuvelden worden ook herdacht in San Francisco, bij de haven.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Gunner’s Mate Third Class, U.S. Navy
    Eenheid:
    USS San Francisco, United States Navy
    Aanbeveling:
    De President van de Verenigde Staten van Amerika, heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Gunner's Mate Third Class Jackson Keith Loy (NSN: 3001552), United States Navy, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader zijn beroep, dienend als kanonnier aan boord van de zware kruiser U.S.S. SAN FRANCISCO (CA-38), tijdens een gevecht tegen vijandelijke Japanse marine eenheden in de nacht van 12 op 13 novemvber 1942 bij het eiland Savo.
    Met volledige manachtingf voor zijn eigen veiligheid weigerde Gunner's Mate Third Class Loy dapper zijn stuk te verlaten en bleef onbevreesd op zijn post. Ondanks een zekere dood door een aanstormende torpedobommanewerpper die in brand was geschoten bleef hij nauwkeurig vuren totdat het toestel op zijn post neerstortte. Hij sneuvelde in het harnas. Zijn onwankelbare moed en dapper optreden pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

    Postuum toegekend
    Navy Cross

    Bronnen

    Foto