TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lindsay, Elvin Lester "Lin"

Geboortedatum:
25 juni 1920 (Potlatch/Idaho, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
7 augustus 2007 (Salt River nabij Canyon Lake/Arizona, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Elvin Lester Lindsay werd op 25 juni 1920 in Potlach, Idaho geboren als zoon van Ameilia en Herman Lindsay. Hij behaalde in 1938 zijn diploma aan de Palouse High School. Hij bezocht twee jaar de universiteit van Idaho voor hij zich bij de U.S. Navy meldde.
In 1944 trouwde hij met Norma Jean Rice.
Na WO 2 begon het paar een boerderij in Palouse en in 1957 verhuisde het gezin naar Moscow in Idaho. Van 1962 tot 1974 was hij ook bureauchef van het Latah County ASCS kantoor. Norma Jane stierf in maart 1973.In december 1973 trouwde hij met Mary Jean Marks en ging in 1979 met pensioen. Hij spendeerde de rest van zijn leven in Mesa, Arizona.
Elvin Lester Lindsay overleed terwijl hij op een rivieroever in Mesa aan het vissen was.
Elvin Lester Lindsay behaalde tijdens WO 2 in totaal acht overwinningen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Fighting Squadron 19 (VF-19), U.S.S. Lexington (CV-16), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als vlieger van een marinejager en Flight Leader in Fighting Squadron NINETEEN (VF-19) aan boord van de U.S.S. LEXINGTON (CV-16), met als opdracht op 25 october 1944 belangrijke eenheden van de Japanse vloot aan te vallen tijdens de slag om de Golf van Leyte op de Filippiijnen. Vaardig zijn groep leidend bij een aanval op belangrijke vijandelijke oppervlakteschepen dook Lt. Cmdr Lindsay moedig door een dicht gordijn van vijandelijke luchtafweer en manoeuvreerde meesterlijk met zijn toestel om een Japanse carrier te bombarderen en te beschieten waardoor die in brand vloog en begon te zinken. Tijdens de daaropvolgende actie leidde hij moedig zijn jagers door afweervuur om een lichte kruiser te beschieten. Met zijn briljante vliegkunst, zijn onverwoestbare moed en bezielende leiding droeg Lt. cmdr Lindsay tijdens deze slag aanzienlijk bij aan het toebrengen van enorme schade aan de Japanse vloot. De opmerkelijke moed van Commander Lindsay, zijn gedurfde vliegkunst en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Op het moment van de actie had Lindsay nog de rang van Lieutenant.
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: Bill Gonyo
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes

Foto