TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lilja, George

Geboortedatum:
(Natick/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
19 september 1944 (Peleliu, Palau)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Dienstnummer:
267813
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Zijn naam staat gegraveerd op de 'Wall of the Missing or Buried at Sea' op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila, Filippijnen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps (2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", United States Marine Corps)
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Private First Class George Lilja (MCSN: 267813), United States Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef, dienend bij het Second Battalion, Seventh Marines, First Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palaueilanden op 19 september 1944. Private First Class Lilja, de enige nog overgebleven bazookaschutter in zijn compagnie tijdens een aanval op diep verschanste vijandelijke stellingen in de koraalheuvels ten noorden van het vliegveld op Peleliu, bestreed de fanatieke Japanners met vastberaden felheid, hij kroop hardnekking over de rotsige grond en door de slingerende ravijnen om zijn verwoestende vuur te leggen op talloze vijandelijke grotten en stellingen van waaruit, veilig voor ons mitrailleur- en geweervuur een genadeloos en verwoestend kruisvuur op onze troepen werd gelegd. Onbevreesd zijn leven riskerend zwierf hij door het hele frontgebied, zijn onhandige wapen en zware lading munitie de heuvel op en af slepend ondanks de intense hitte en het onophoudelijke vijandelijke spervuur en moedig zijn gedurfde tactieken toepassend ter ondersteuning van elk peloton beschoot hij consequent de sterk verdedigde vijandelijke grotten, hij neutraliseerde veel vijandelijke versterkingen en bevorderde de voortgang van onze troepen aanzienlijk. Toen zijn compagnie werd opgehouden door een dodelijk spervuur vanuit een krachtige bunker op de tegenover liggende heuvel toen dat die middag de open heuvel probeerde over te steken, ging hij onder het verwoestende vuur dapper naar voren naar een ongedekte positie op de heuvel en nauwkeurig vurend met zijn bazooka slaagde hij erin de sterke Japanse stelling tot zwijgen te brengen voordat hij dodelijk gewond raakte door vuur vanuit een andere richting.
Private First Class Lilja, een ontembaar strijder, droeg met zijn onverschrokken initiatief, zijn vastberaden kracht en vootdurende agressie onder felle tegenstand, aanzienlijk bij aan de uiteindelijke verovering van deze vitale vijandelijke versterking en zijn grote persoonlijke moed en onwankelbare plichtsbesef gedurende deze periode van felle gevechten strekken hem en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Commander in Chief Pacific Forces: Serial 1297 (1 maart 1945).
Postuum toegekend.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Purple Heart

Bronnen

Foto