TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krulak, Victor Harold "Brute"

Geboortedatum:
7 januari 1913 (Denver/Colorado, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 december 2008 (San Diego/California, Verenigde Staten)
Begraven op:
Fort Rosecrans National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
2nd Parachute Battalion, 1st Marine Parachute Regiment, I Marine Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
9 maart 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Blissful
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan to Victor H. Krulak (0-4990), Lieutenant Colonel, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijke prestaties als bevelvoerend officier van het Second Battalion, First Marine Parachute Regiment tijdens operaties op het eiland Choiseul in de Solomoneilanden tussen 28 oktober en 3 november 1943. Met de hem toegewezen taak de aandacht van de vijand af te leiden van de bewegingen van onze hoofdmacht die op weg was naar de Keizerin Augusta Baai op Bougainville, landde Lt. Col. Krulak op Choiseul en gaf gedurfd leiding aan de aanval van zijn bataljon tegen de Japanners, daarbij honderden tonnen aan voorraden vernietigend en en kampementen en landingsvaartuigen in brand stekend. Hoewel hij tijdens de aanval op 30 oktober gewond raakte bleef hij hehaaldelijk weigeren zijn commando over te dragen en bleef met onverschrokken moed en koppige plichtsbetrachting zijn bataljon aanvoeren tegen de numeriek sterkere Japanse troepen. Zijn briljante leiderschap en onverwoestbare vechtlust verzekerden het succes van deze vitale missie en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Serial 02132 (SofN Signed March 9, 1944).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
6th Marine Division "The Striking Sixth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
17 augustus 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Iceberg
Legion of Merit - US Military
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen het Legion of Merit met Combat V toe te kennen aan Lieutenant Colonel Harold Krulak (MCSN O-4990), U.S. Marine Corps wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika dienend als Officier Operaties van een Mariniersdivisie voorafgaand aan en tijdens operaties tegen de vijand op Okinawa Shima op de Ryukyueilanden tussen 10 november 1944 en 21 juni 1945.
Voorafgaand aan de operatie op Okinawa bereidde Lieutenant Colonel Krulak de training van een nieuw gevormde divise voor, hield er toezicht op en overwon grote hindenissen om de divisie naar een staat van volledige paraatheid voor komende operaties te brengen. Tijdens de operatie waren zijn adviezen aan de bevelvoerend generaal van onschatbare waarde, altijd verstandig en gebaseerd op een grondig en uitstekend tactisch inzicht en een voortdurend vaste greep op de situatie. Om zich beter met de situatie vertrouwd te maken stelde hij zich tijdens regelmatige bezoeken aan de fronteenheden bloot aan vijandelijk vuur van artillerie en klein kaliber wapens. Zijn coördinatie tussen ondergeschikte eenheden en ondersteunende gebieden droegen aanzienlijk bij aan het slagen van deze moeilijke operatie, net als zijn voorbereiding van en snelle uitgifte van uitzonderlijk goed opgestelde operationele bevelen. Zijn professionele deskundigheid en zijn plichtsbesef waren opmerkelijk en zijn voortdurende acties pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. (Lt. Col. Krulak is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.)

General Orders: Commanding General FMF Pacific: Serial 61803.
Met de "V" als symbool voor moed.
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Eenheid:
1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
4 november 1952
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten, dienend bij de FIRST Marine Division tijdens operaties tegen de vijand in Korea van 29 juni tot 25 november 1951. Colonel Krulak, dienend als stafchef, toonde uitmuntende competentie bij de voorbereiding op, het toezicht houden op en het coördineren van het werk van de staf. Zijn persoonlijke verkenningen, vaak onder vijandelijk vuur, stelden hem in staat goede en uiterst succesvolle plannen op te stellen en voor te leggen aan de bevelvoerend generaal. Voortdurend op zoek naar mogelijke manieren om de tactische situatie te verbeteren, plande hij en hield toezicht op de inzet en bevoorrading van grondtroepen per helicopter in het bergachtige gebied aan het oostelijke front. Zijn opmerkelijke professionele vaardigheden en agressieve leiding vormden een inspiratie voor allen die met hem dienden en droegen aanzienlijk bij aan de door de divisie bereikte successen. Het voorbeeldig optreden van Colonel Krulak kwam overeen met de beste tradtities van de Amerikaanse marine.

Commanding General 1st Marine Division: Serial 33409. Met de "V" als symbool voor moed. Gold Star op het lint van de eerste medaille.
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
Special Assistant for Counterinsurgency and Special Activities, Joint Chiefs of Staff, U.S. Department of Defense, U.S. Government
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten in de periode van 16 februari 1962 tot en met 1 februari 1964. Als bijzondere assistent voor contra-spionage en bijzondere activiteiten van de organisatie van de gezamenlijke chefs van staven, een taak die zeer gevoelige en kritieke politieke en militaire facetten omvatte van vitaal belang voor de Verenigde Staten, heeft generaal Krulak superieur inzicht getoond. In deze periode kwamen gevaarlijke internationale crises en confrintaties regelmatig voor. Met buitengewoon initiatief, onwankelbaar plichtsbesef en toepassing van superieure professionele vaardigheden heeft generaal Krulak een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen n bereiken van nationale acties, programma’s en strategieën. Bijzonder opmerkelijk was zijn stafwerk bij de directe ondersteuning van de president van de Verenigde Staten, de minister van defensie, de voorzitter van de chefs van staven en de chefs van staven tijdens de recente Cuba crisis en de huidige confrontaties in Zuid Vietnam en in het ontwikkelen en reorganiseren van nationaal beleid en strategieën. Bij het voltooien van deze taak laat generaal Krulak een erfenis achter van een bemoedigend voorbeeld en prestaties die hem, het beroep van militair en de Regering van de Verenigde Staten tot eer strekken.

Tweede Gold Star op het lint van de eerste medaille
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Eenheid:
Fleet Marine Force Pacific (FMFPAC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten, als bevelvoerend generaal Fleet Marine Force Pacific, van maart 1964 tot november 1967. Tijdens zijn drieëneenhalf jaar bevelvoerend generaal steeg de inzet van de Marines in zuidwest Azië van nog geen 1.000 man tot meer dan 75.000 in 1967. Tegelijkertijd steeg de sterkte van de Fleet Marine Force Pacific van 72,000 tot meer dan 123,000 Marines in drie Marine Divisions, twee Marine Aircraft Wings, een Force Logistic Command en andere belangrijke ondersteunende eenheden. Hij was verantwoordelijk voor het in voortdurende staat van paraatheid houden van de Fleet Marine Force Pacific. Hierbij waren zijn visie, zijn opmerkelijke leiding en zijn opmerkelijke vaardigheid als commandant van allergrootste waarde voor het bereiken van de uitmuntende strijdgeest van zijn troepen tijdens de grootste inzet sinds de tweede wereldoorlog. Het was grotendeels te danken aan de uitzonderlijke wijsheid en meesterlijke professionele vaardigheden van lieutenant general Krulak, dat deze periode van snelle groei werd gekenmerkt door een briljant vooruitlopen op vereisten en grondige voorbereidingen om aan elke verplichting te kunnen voldoen. Als resultaat van zijn uitgebreide analyse was het Marine Corps in staat binnen 48 uur na ontvangst van de inleidende richtlijn een volledig getrainde en uitgeruste troepenmacht in de Republiek Vietnam in te zetten.
In de periode voorafgaand aan en tijdens de snelle opbouw van de Marines Forces in Vietnam en nabij gelegen ondersteuningsbases, maakte lt gen Krulak herhaalde reizen naar de westelijke Pacific om persoonlijk tactische operaties in het veld te zien, situaties te beoordelen waarmee commandanten van gevechtseenheden te maken kregen en overleg te voeren met sleutelfiguren in het strijdgebied. Blijkbaar onvermoeibaar in zijn inspannigen en met vertoon van grote bezorgdheid voor het welzijn van zijn Mariniers in de strijd, reisde hij meer dan een 800.000 kilometer en verbleef meer dan 200 dagen bij zijn eenheden in Vietnam. De grondige kennis die hij tijdens deze reizen opdeed, stelde hem in staat te verzekeren dat de gevechten waar zijn Mariniers bij waren betrokken, niet werden verstoord of opgehouden door een gebrek aan voorraden, uitrusting of personeel. Met vertoon van uitzonderlijk organisatietalent en een vooruitziende blik, ontwikkelde hij het concept van het Force Logistic Command waarbij hij maximaal voordeel haalde uit bestaande organisaties en bronnen om een sterk uitgebreide logisiteke systeem op te zetten, aangepast aan de specifieke omstandigheden van de strijd in zuidoost Azië. Hij had de verantwoordelijkheid gekregen voor het behoud van de voortdurende staat van persoonlijke paraatheid van de troepen in Vietnam en ontwikkelde en introduceerde plannen voor het effectief vervangen van eenheden en het soepele rouleren van meer dan 300.000 Mariniers van en naar Vietnam. Met zijn zeer geslaagde opzet van doorgangskampen in de Pacific bereidde hij Mariniers voor op gevechtsomstandigheden terwijl hij tevens hun persoonlijk welzijn en belangen behartigde.
Lt gen Kulak hield er een uiterst vermoeiend werkschema op na en toonde groot medeleven voor zijn troepen door dag en nacht herhaalde bezoeken te brengen aan medische evacuatievluchten die met gewonde Mariniers Hawaii aandeden op weg naar ziekenhuizen door heel de Verenigde Staten. Hij was de belangrijkste man bij het opzetten en voortdurend uitbreiden van het Marine Corps Civic Action Program dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan het verlichten van het lijden van de Vietnamese bevolking en hen steunde bij het beginnen van de wederopbouw van hun land. Volledig toegewijd aan het realiseren van de doelen van zijn regering, voerde hij zijn taken uit met vastberadenheid, wijsheid en grote professionele vaardigheden die een belangrijke bijdrage leverden aan de inspanningen van de geallieerde troepen in Vietnam. Door zijn briljante leiding, vindingrijkheid en onzelfzuchtig plichtbesef gedurende deze hele periode verleende hij opmerkelijke diensten aan zijn regering en hield de beste tradities van het Marine Corps en de Amerikaanse marine hoog.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
6th Marine Division "The Striking Sixth", U.S. Marine Corps
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen