TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Howell, Donald S.

Geboortedatum:
14 april 1925 (Mercer County/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 november 2009 (Celina/Ohio, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstummer: 529977, U.S. Marine Corps Reserves.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
Company E, Second Battalion, Twenty-Eighth Marines, Fifth Marine Division (Company E, Second Battalion, Twenty-Eighth Marines, Fifth Marine Division)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbetrachting dienend als mitrailleurschutter bij Comp E, Second Battalion, Twenty-Eighth Marines, FIFTH Marine Division tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima in de Vulkaaneilanden op 4 maart 1945. Terwijl ze in gevecht waren met goed ingegraven vijandelijke troepen, ontdekte Pfc. Howell dat hij de enig overlevende van zijn geschutsbemanning was. Toen uitzonderlijk zwaar mitrailleur- en mortiervuur zijn peloton vastnagelde zag hij een punt ver voor zijn huidige positie van waaruit hij veel effectiever vuur kon geven om zijn peloton te helpen een overwicht te krijgen. Hij pakte zijn mitrailleur, statief en munitiekist op en rende moedig 30 meter naar voren naar de nieuwe positie, bracht zijn wapen in stelling en nam de flank van de vijandelijke formatie onder vuur. Met zijn moedige en agressieve strijdlust en moed bij het op zijn positie blijven steunde Pfc. Howell zijn peloton bij het heroveren van het initiatief van de aanval. Daarmee hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Navy Cross

Bronnen

Foto