TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hole, Legare Romig

Geboortedatum:
1 januari 1917 (Auburn//New York, Vernigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Torpedo Squadron 51 (VT-51), U.S.S. San Jacinto (CVL-30), U.S. Navy
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Commander (toen nog Lieutenant) Legare Romig Hole, United States Naval Reserve wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een Navy Torpedo Plane van Torpedo Squadron FIFTY-ONE (VT-51), aan boord van de U.S.S. SAN JACINTO (CVL-30), in actie tegen een grote vijandelijke Japanse strijdmacht in de buurt van de Filippijnen tijdens de slag om de Golf van Leyte op 25 oktober 1944.
Lieutenant Commander Hole voerde een groep van vijf vliegtuigen aan bij een aanval waarbij een verwoestende treffer op een grote vijandelijke carrier werd geplaatst. Later op de dag zette hij nog een gedurfde aanval door op het zelfde schip onder intens en nauwkeurig afweervuur en met dodelijke nauwkeurigjheid bracht hij de genadeklap toe waarmee een belangrijke Japanse carrier tot zinken werd gebracht. Zijn vastberaden strijdlust, zijn superieure vliegkunst en grote plichtsbesef strekken Lt Cdr Hole en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

General Orders: Commander 2d Carrier Task Force Pacific: Serial 0540 (December 21, 1944)


Navy Cross

Bronnen

Foto