TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Headley, James G.

Geboortedatum:
17 mei 1911 (Cincinnati-Hamilton County/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 november 1996 (Cincinnati-Hamilton County/Ohio, Verenigde Staten)
Begraven op:
Spring Grove Cemetery
Vak: LN. Rij: 116. Graf: 5-9C.
Dienstnummer:
0-16615
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Uitgereikt voor:
Operatie Forager
Voordracht:
"Wegens buitengewone heldhaftigheid als Operations Officer van het hird Battalion, Twenty-Fifth Marines, FOURTH Marine Division, tijdens actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Saipan en Tinian, Marianen Eilanden, van 15 juni tot 1 augustus 1944. Onmiddellijk het bevel op zich nemend van Company L toen hun bevelvoerend officier ernstig gewond raakte en de eenheid vast kwam te zitten door zwaar vijandelijk vuur. Captian Headley reorganiseerde de eenheid en, zichzelf blootstellend aan direct vijandelijk vuur, spoorde zijn manschappen aan een zwaar gefortificeerde verdediging aan te vallen en in te nemen. Later, in volle aanzien van de Japanners en onder zwaar vijandelijk machinegeweervuur, leidde hij een aanval tegen sterk verdedigde posities op Heuvel 500 en droeg sterk bij aan de verovering van die heuvel door zijn bataljon. Toen zijn compagnie wederom werd opgehouden door machinegeweervuur en mortiervuur, manoeuvreerde hij zijn uitgeputte eenheden zodanig dat zij het beste vuureffect op de Japanners kon afgeven op Heuvel 501, waarbij zij zware verliezen toebrachten. Hoewel pijnlijk gewond toen zijn eenheid opdracht kreeg zich terug te trekken, bleef hij zelf met een kleine groep manschappen achter om de aftocht te dekken en was zelf één van de laatsten die zich terugtrok. Zijn krachtig leiderschap, moed en toewijding tot de dienst waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine."
Navy Cross
Voordracht:
"Wegens buitengewone heldhaftigheid als Commanding Officer van het Third Battalion, Twenty-Fifth Marines, FOURTH Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima, Vulkaaneilanden, van 22 februari tot 17 maart 1945. Het bevel op zich nemend nadat alle hogere officieren slachtoffers waren geworden, reorganiseerde Captain Headley snel zijn bataljon en vocht met de onderbezette eenheid gedurende de resterende tijd van de operatie. Hoewel extreem zwaar terrein tegenkomend en afweervuur van goed gecamoufleerde vijandelijke opstellingen, controleerde hij persoonlijk zijn bataljon vanuit observatieposten in het volle zicht van de vijand. Op 11 maart, toen zijn groep een onbeschadigde vijandelijke positie aanviel, weerstond hij een hagel van vijandelijk vuur om het vooruitgeschoven gebied te verkennen, het terrein in kaart te brengen, de sterkte van de vijandelijke posities in te schatten en persoonlijk de controle over het oprukken van zijn bataljon te controleren evenals het vuur van ondersteunende wapens. Door zijn leiderschap, moed en agressieve vechtlust, droeg Captain Headley sterk bij tot het succes van zijn bataljon gedurende deze operatie, en zijn gedrag gedurende het geheel weerspiegelde de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine."

Tweede NC toegekend in de vorm van een gouden ster voor op het lint van de eerste NC.

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner

Foto