TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hank, William Edwin

Geboortedatum:
25 september 1902 (Norfolk/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 november 1942
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Laffey (DD-459), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beoep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Laffey (DD-549), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen bij het eiland Savo tijdens de slag om Kaap Esperanza in de nacht van 11 op 12 oktober 1942. Lieutenant Commander Hank bond moedig de strijd aan met een Japanse strijdmacht van twee destroyers en een kruiser. Ondanks zijn uiterst gevaarlijke positie in de voorste groep en het zware vijandelijke vuur, vocht hij met zijn schip met grote gevolgen voor de tegenstander. Door zijn koelbloedige en gedurfde leiding over het vuur van zijn schip, stelde hij het in staat een vijandelijke destroyer tot zinken te brengen, een andere te beschadigen en te helpen bij het tot zinken brengen van de kruiser. Met zijn onverwoestbare vechtlust, zijn uitmuntende zeemansschap en dappere plichtsbesef droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van de slag en hield de beste tradities van de Amerikaanse marine hoog.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Laffey (DD-459), U.S. Navy
Toegekend op:
november 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beoep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Laffey (DD-549), in acie tegen vijandelijke Japanse troepen bij het eiland Savo in de nacht van 12 op 13 november 1942, bij welke gelegenheid de strijdmacht waaraan Lt Cdr Hank was toegevoegd van dichtbij het gevecht aanging met een veel sterkere tegenstander, hem versloeg en zware schade toebracht waardoor hij ervan werd weerhouden zijn voorgenomen missie uit te voeren. Deze gedurfde en onverschrokken en briljant uitgevoerde aanval leidde tot een grote overwinning voor onze eigen troepen. Met zijn onverwoestbare vechtlust, zijn uitmuntende zeemansschap en dappere plichtsbesef droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van de slag en hield de beste tradities van de Amerikaanse marine hoog.


Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 320 (postuum toegekend met Gold Star op het lint van de eerste medaille)

Bronnen