TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goheen, Richard R. P. "Dick"

Geboortedatum:
1917 (Venguria, India)
Overlijdensdatum:
17 maart 1946 (New York, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 4th Marine Regiment, 6th Marine Division "The Striking Sixth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
3 juni 1948
Uitgereikt voor:
Operatie Iceberg
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom als pelotonsleider van Company E, Second Battalion, Fourth Marines, SIXTH Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Okinawa op de Ryukyu eilanden van 19 tot 21 mei 1945. Hoewel hij op 19 mei in gevecht met Japanners aan zijn rechterzijde door een mortierscherf gewond was geraakt, weigerde 1st Lieutenant Goheen onmiddellijke behandeling totdat zijn peloton een gunstiger positie had bereikt. Toen hij uiteindelijk naar de verbandpost van het bataljon werd afgevoerd leverde hij belangrijke informatie aan de bataljonscommandant betreffende sterk verdedigde stellingen in grotten tegenover zijn compagnie. Ondanks zijn pijnlijke wond stond hijn erop, de volgende dag naar zijn peloton terug te keren en terwijl hij zijn mannen dapper leidde in een gedurfde aanval op een sleutelpositie op de heuvel, raakte hij door een vijandelijke handgranaat gewond aan zijn gezicht en been. Zich bewust van de kritieke fase van de strijd weigerde hij weer zich te laten afvoeren en onder intens vuur van mitrailleurs, mortieren en granaten bleef hij zijn peloton 4 uur lang aanvoeren in de aanval waarmee hij de verovering van dit voordelige terrein mogelijk maakte. Zijn moed en dappere plichtsbesef kwamewn overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Fleet Marine Force Pacific: Serial 8600
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second Lieutenant (Tweede Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 4th Marine Regiment, 1st Provisional Marine Brigade, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van een Rifle Platoon van Company E, Second Battalion, Fourth Marines (Reinforced), First Provisional Marine Brigade in actie tegen vijandelijke troepen op Guam op de Marianen op 21 juli 1944. Nadat hij het bevel over een peloton infanterie op zich had genomen omdat de leider gewond was afgevoerd reorganiseerde 2nd Lieutenant Goheen het peloton en leidde het onder zwaar vuur tegen een vasberaden vijand. Op 28 juli, toen hij zijn peloton aanvoerde om met een moedige omtrekkende beweging een bres tussen twee compagnieën infanterie te sluiten voorkwam hij een mogelijke grote doorbraak en dwong de tegenstander ziin positie met zware verliezen op te geven. Zijn dappere optreden kwam overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 24093
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto