TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dimon, Emmett L.

Geboortedatum:
(Peoria/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
november 1943 (Tarawa, Gilberteilanden)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
3rd Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps (3rd Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division, U.S. Marine Corps)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Emmett L. Dimon (316809), Sergeant, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbetrachting dienend als leider van een sectie infanterie van een aanvalscompagnie van het Third Battalion, Second Marines, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol in de Gilberteilanden op 20 november 1943. Toen hij ontdekte dat vuur van een vijandelijke mitrailleur direct voor zijn peloton zijn mannen ervan weerhield op te rukken over het strand en de strandmuur, realiseerde Sgt. Dimon zich de vitale noodzaak onmiddellijk van het strand af te komen en ging vrijwillig op het vijandelijke wapen af. Voortdurend blootstaand aan Japans vuur kroop hij dapper over een afstand van ongeveer 20 meter naar de flank van de vijandelijke stelling en vernietigde de mitrailleur en de bemanning met handgranaten tot hij dodelijk gewond raakte. Sgt. Dimon’s moedige initiatief en vastberaden plichtsbetrachting pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum toegekend
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - WW2 Gyrene.org
    - Tarawa on the web.org
    - Homeofheroes.com

Foto