TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Butler, Arthur Howard "Tex"

Geboortedatum:
17 juli 1903 (Alexandria/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 april 1972 (El Paso/Texas, Verenigde Staten)
Begraven op:
Fort Bliss National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Eenheid:
21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
23 juni 1950
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Arthur H. Butler (0-4069), Colonel, U.S. Marine Corps wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van de Twenty-First Marines, Third Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Guam op de Marianen tussen 21 juli en 10 augustus 1944. Colonel Butler, die met de eerste aanvalstroepen landde onder intens vijandelijk mortiervuur ging voorwaarts naar de voet van het eerste veroverde hoge terrein en na persoonlijk het terrein verkend te hebben, lanceerde hij een aanval en veroverde de steile rotsen die over het hele strand uitzagen. Toen fanatieke Japanners in de nacht van 25 op 26 juli herhaaldelijke aanvallen deden die uitmondden in een goed georganiseerde Banzai aanval op de pas veroverde positie, nam hij persoonlijk de leiding over zijn troepen, regelde het ondersteunende vuur en leidde de bewegingen van zijn eenheden om de linies te versterken. In de doorstoot op 28 juli bleef Col. Butler direct achter de oprukkende eenheden en in samenwerking met zijn bataljon trok hij door moeilijk terrein en veroverde met succes alle doelen die aan zijn commando werden toegewezen. Met zijn uitmuntende professionele vaardigheden, zijn agressieve leiderschap en knappe toepassing van moderne militaire tactiek onder intens en onophoudelijk vijandelijk vuur speelde hij een grote rol in de herovering van Guam door onze troepen en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 00893 (June 23, 1950).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)

Gold Star in lieu & "V" device
Legion of Merit - US Military

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - Homeofheroes.com