TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Archambault, Raoul J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Raoul J. Archambault (0-19947), First Lieutenant, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van Company K, Third Battalion, Twenty-First Marines, Third Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op 23 februari 1945. Hij nam het commando over nadat zijn compagnie zware verliezen had geleden en in grote wanorde was geraakt. 1st. Lt. Archambault reorganiseerde de compagnie snel en slaagde erin, zelf zijn mannen leidend in furieuze man tegen man gevechten onder vijandelijk vuur van alle kanten een zwaar versterkte Japanse heuvelstelling in te nemen. Drie keer door tegenaanvallen van de heuvel verdreven, voerde hij steeds weer zijn mannen aan tegen de vijand, heroverde eindelijk de stelling en verdedigde die met succes gedurende de nacht, hoewel alle andere officieren van de compagnie gewond waren geraakt. Met zijn moedige leiding, tactische vaardigheden en dappere vechtlust was 1st. Lt. Archambault direct verantwoordelijk voor het mogelijk maken van een penetratie door de hoofdverdedigingslinie van de vijand en droeg daarmee aanzienlijk bij aan het succes van de campagne op Iwo Jima. 1st. Lt. Archambault’s plichtsbesef gedurende de hele actie strekt hem en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 54920-45.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - Homeofheroes.com

Foto