- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- SS-Hauptsturmführer (Kapitein)
- Eenheid:
- Kommandeur, 1. Kompanie, I. Bataillon, SS-Panzergrenadier-Regiment 21, 10. SS-Panzer-Division "Frundsberg", Waffen-SS
- Toegekend op:
- 15 oktober 1944
- Uitgereikt voor:
- Operatie Market Garden
De aanbeveling van Euling voor het Ridderkruis luidt als volgt…
“SS-Hauptsturmführer Euling heeft zich op uitzonderlijke wijze onderscheiden door zijn onwrikbare wil om te vechten en persoonlijke acties tijdens de gevechten tegen de luchtlandingstroepen van de vijand bij Arnhem en Nijmegen (18.-22.09.1944) en in de offensieve en defensieve gevechten ten noordoosten van Nijmegen (01.-04.10.1944).
1.) Op 19.09.1944 slaagde SS-Hauptsturmführer Euling en zijn Bataillon erin om de Rijnbrug [geen typefout] bij Nijmegen te bereiken vanuit de richting van Arnhem (een stad waar al hevige stedelijke gevechten waren uitgebroken). Hij stak de brug over met zijn leidende elementen en legde daarmee de basis voor de oprichting van een bruggenhoofd hier. Toen hij later het bevel kreeg om het bruggenhoofd te ontruimen vanwege de sterke vijandelijke aanvallen, hield Euling de brug lang genoeg vast om de terugtrekking te voltooien.
Zijn stoutmoedigheid en onverschrokkenheid voorkwamen dat de vijand de brug bezette, wat de vluchtende, vriendelijke formaties zou hebben afgesneden. Hij hervormde de terugtrekkende, vriendelijke veiligheidselementen door zijn energieke, persoonlijke interventie en moedigde hen aan om stand te houden. Samen met de restanten van zijn Kampfgruppe was hij de laatste die in contact bleef met de vijand en werd zo omsingeld. Hij zette een verdediging op in de citadel van Nijmegen. Zijn kalmte en nuchterheid beïnvloedden zijn mannen om tot de laatste man stand te houden. In het proces verloor de vijand een Sherman-tank en 30 doden/gewonden. Euling besloot pas uit te breken naar de eigen linies nadat alle munitie was verbruikt en de citadel in brand was gevlogen. Door vaardig en voorzichtig leiderschap slaagde hij erin om zijn Kampfgruppe door de vijandelijke linies te leiden, samen met al hun wapens.
2.) Tijdens een vriendschappelijke aanval op de SS-Hauptsturmführer Euling op 02.10.1944 bewees hij zich opnieuw door een uitzonderlijke aanvalsgeest. Hij droeg aanzienlijk bij aan het succesvol oprukken van de frontlinie.
Tijdens de sterke vijandelijke tegenaanvallen op 04.10.1944 (die werden uitgevoerd met overweldigende artilleriesteun) was het opnieuw SS-Hauptsturmführer Euling die de vluchtende vriendelijke elementen verzamelde, hervormde en terugstuurde naar de harde verdedigingsstrijd. Op deze manier voorkwam hij een scheur in de frontlinie, die onvermijdelijk tot een crisis zou hebben geleid. De locatie van de gevechtslinies bleef ongewijzigd.
Hij blonk al uit als soldaat tijdens de gevechten in het oosten en westen als lid van de 9. SS-Pz.Div. ‘Hohenstaufen’.
SS-Hauptsturmführer Euling is volledig en volkomen waardig om het Ridderkruis bij het IJzeren Kruis te ontvangen.”