- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
- Eenheid:
- No. 62 Squadron, Royal Air Force
- Toegekend op:
- 21 juni 1946
Aanbeveling:
Op 9 december 1941 kregen alle beschikbare toestellen van het R.A.F. Station Butterworth in Maleisië opdracht om een aanval bij daglicht uit te voeren op de vooruitgeschoven operationele basis van de Japanse luchtmacht bij Singora in Thailand. Vanaf deze basis ondersteunden de vijandelijke jagersquadrons de landingen.
De toestellen die voor de aanval waren aangewezen stonden op het punt om te starten toen de vijand een gecombineerde aanval op het vliegveld deed met duikbommenwerpers en jagers op lage hoogte. Al onze vliegtuigen werden vernield of beschadigd behalve de Blenheim van Squadron Leader Scarf die was opgestegen een paar seconden voordat de aanval begon.
Sq/Ldr Scarf vloog om de basis heen en aanschouwde de ramp. Het zou logisch zijn geweest als hij de geplande operatie, die in formatie zou worden uitgevoerd had afgeblazen. Hij besloot echter om in zijn eenzame toestel door te vliegen naar Singora.
Hoewel hij wist dat hij met zijn individuele actie de vijand niet veel schade kon toebrengen, zag hij het morele effect op de rest van het squadron in dat hulpeloos naar de brandende vliegtuigen op de grond keek.
Sq/Ldr Scarf voerde zijn aanval met succes uit. De tegenstand boven het doel was hevig en hij werd door een aanzienlijk aantal toestellen aangevallen. Tijdens een van deze gevechten raakte Sq/Ldr Scarf dodelijk gewond.
De vijand bleef hem in voortdurende gevechten achtervolgen die duurden totdat hij de Maleisische grens had bereikt. Hij maakte briljante ontwijkende manoeuvres in een dappere poging op zijn basis terug te keren.
Hoewel hij uiterste moed en vastberadenheid toonde, slaagde hij vanwege zijn verwondingen daar niet in. Hij maakte een geslaagde noodlanding bij Alor Star zonder dat zijn bemanning gewond raakte. Hij werd zo snel mogelijk naar het hospitaal vervoerd maar overleed kort na aankomst.
Sq/Ldr Scarf toonde uitzonderlijk heldendom tegenover geweldige moeilijkheden en zijn uitstekende voorbeeld van zelf opoffering zal nog lang in herinnering blijven.
Het Victoria Cross van Arthur Stewart King Scarf wordt tentoongesteld in het Royal Air Force Museum, Hendon in Groot-Brittannië.
Arthur Stewart King Scarf ligt begraven op Taiping War Cemetery, Maleisië.