TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rouh, Carlton Robert "Cobber"

Geboortedatum:
11 mei 1919 (Lindenwold/New Jersey, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
8 december 1977 (Camden/New Jersey, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-351122
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Carlton Robert Rouh werd op 11 mei 1919 te Lindenwold, New Jersey geboren. In januari 1942 ging hij in dienst bij het U.S. Marine Corps en werd na zijn basisopleiding ingedeeld bij Company M, 5th Marine Regiment in de Pacific.

Bevorderingen:
?: Private 1st Class;
1942: 2nd Lieutenant;
?: 1st Lieutenant;
?: Captain.

Loopbaan:
?: Company M, 3rd Battalion, 5th Marine Regiment;
?: 1st Battalion, 5th Marine Regiment.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Company M, 3rd Battalion, 5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
1942
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid, dienend bij Company M, Third Battalion, Fifth Marines, FIRST Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Guadalcanal op de Solomoneilanden op 9 oktober 1942. Private first class Rouh meldde zich zonder aarzelen vrijwillig om onder zeer zwaar vijandelijk vuur en met koelbloediger moed en volledige minachting voor eigen veiligheid te helpen bij het transport van gewonden naar de verbandpost van de compagnie totdat hij zelf gewond raakte. Zijn heldhaftig optreden onder groot gevaar was in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Voor actie die werd getoond 9 oktober 1942 op het eiland Guadalcanal, Salomonseilanden.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
1st Battalion, 5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven, toegevoegd aan het 1st. Batallion, 1st. Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Peleliu van de Palau groep op 15 september, 1944. Voordat hij zijn mannen toestemming gaf, een vijandelijke onderkomen te gebruiken als stelling voor een 81 mm mortier, verkende 1st. Lt. Rouh de plaats eerst zelf en werd bij binnenkomst ernstig gewond door Japans geweervuur dat van binnenuit kwam. Toen hij naar buiten kwam werd hij onmiddellijk door twee mariniers naar een minder onbeschutte plek geholpen en terwijl hij eerste hulp kreeg werd hij nog meer in gevaar gebracht door een vijandelijke granaat die tussen hen in werd gegooid. Snel handelend ondanks zijn verzwakte conditie kwam hij haastig overeind en duwde beide mannen opzij, aldus zijn eigen lichaam tussen hen en de granaat plaatsend en de volle kracht van de explosie zelf opvangend. Zijn uitzonderlijke loyaliteit en zelfopoffering in het aangezicht van een vrijwel zekere dood, strekken 1st. Lt. Rouh en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer."

Plaats en datum actie: het eiland Peleliu, Palau groep, 15 september, 1944.

Bronnen