TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Westra, Rients Pieters

Geboortedatum:
1 december 1895 (Sexbierum/Friesland, Nederland)
Overlijdensdatum:
30 november 1944 (Arbeitslager Aurich (Neuengamme) Duitsland)
Begraven op:
Nederlands Oorlogsgraf Sexbierum
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Zoon van Pieter Harmens Westra (1867-1959) en Maria Mathijs Bakker (1869-1949), gehuwd op 15 mei 1919 in Sexbierum met Aukje Feikes Bruinsma (1896-1984), landbouwer en handelaar in (poot) aardappels.

Rients Westra was zeer actief binnen het Friese verzet en had banden met de Knokploeg van zijn zwager Rients Bruinsma op wiens Liauckema State hij ook veel onderduikers onderbracht. In november 1943 werd de groep verraden door de Nederlandse SS'er Frans Michon die in het verzet van Noord-West Friesland was geïnfiltreerd.

Rients Westra, zwager Jelle (een broer van Rients Bruinsma), Lolle Rondaan, Gerrit Schuil, Folkert Bergsma en Gerben Oswald werden opgepakt en naar Groningen overgebracht. Na drie dagen van verhoor werden zij naar Assen overgebracht en daar (uitgezonderd Jelle) op 14 februari 1944 door het “Polizeistandgericht ” ter dood veroordeeld.

Vanuit de gevangenis aan de Weteringschans werden de mannen in de omgeving van Amstelveen gefusilleerd. Rients Westra had echter om onbekende reden gratie gekregen en werd in augustus 1944 opgesloten in Kamp Vught. Dat was maar voor korte tijd want met de geallieerden in aantocht werd Kamp Vught en ontruimd en de mannelijke gevangenen gingen op transport naar KZ Sachenhausen bij Berlijn waar hij ook Jelle Bruinsma weer tegenkwam.

Vandaar werd Rients overgeplaatst naar Engerhafe, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Tweeduizend gevangenen moesten in de omgeving van Aurich graafwerk verrichten voor de aanleg van de ‘Friesenwall’, een verdedigingslinie in Noord- Duitsland. Het regime in het kamp dat door SS’ers bewaakt was bijzonder wreed, er was weinig voedsel en het was bitter koud. In de twee maanden dat Engerhafe heeft bestaan stierven er 188 gevangenen van allerlei nationaliteiten.

Rients was één van hen. Hij overleed op donderdag 30 november 1944 aan dysenterie. Pas in mei 1945 ontving Aukje het bericht van zijn overlijden. In juni 1953 werd hij herbegraven in Sexbierum: “

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen