Pieter Gerbrands groeide op in Indonesië. Na een kortstondige terugkeer naar Nederland ging hij naar de HBS in Surabaya. Toen hij werd aangenomen als kandidaat Indisch Ambtenaar, ging hij INdologie studeren in Leiden en studeerde af in september 1941. Samen met een collega besloot hij om naar Engeland te ontsnappen.
Op 21 december 1941 vertrokken zij uit Nederland en reisden via België, Frankrijk, Spanje, Curaçao, VS, Canada en kwamen op 18 december 1942 aan in Groot-Brittannië.
In Londen werd Gerbrands gerekruteerd door de Centrale Inlichtingendienst en door de Secret Intelligence Service opgeleid tot geheim agent.
Gerbrands zou vervolgens samen met Nout Bergmann in de nacht van 23 op 24 maart 1943 boven bezet Nederland worden geparachuteerd. Bergman en Gerbrands hadden van Bureau Inlichtingen in Londen de opdracht gekregen om een koeriers- en ontsnappingslijn over de Pyreneeën tot stand brengen. De spionageberichten die op microfotofilm waren vastgelegd dienden langs deze route op het Nederlandse consulaat in Madrid te worden afgeleverd.
Het Englandspiel was echter al in volle gang en de Duitsers waren op de hoogte van de koers van de Handley Page Halifax die eerst door Flak werd geraakt en vervolgens door een nachtjager werd neergeschoten. Bergmann werd daarbij dodelijk geraakt maar de rest van de bemanning inclusief Gerbrands wist het wrak levend te verlaten en te ontsnappen aan de SD.
Ondanks de aanvankelijke problemen wist Gerbrands de nodige contacten te leggen en de doelen van de missie te behalen. Via de ontsnappingslijn die hij zelf had opgezet, wist hij na een zware doortocht via de Pyreneeën te vluchten en was begin december 1943 weer in Londen. Zijn avonturen hadden echter de nodige weerslag op hem gehad waardoor hij daarna werd ingezet als instructeur bij de agentenopleiding. Vervolgens werd hij operator in verkenningsvliegtuigen van de Royal Air Force. De operators verzorgden het radiotelefonisch contact met de agenten van het BI die in bezet Nederland werkzaam waren en van een radio-telefonie set gebruik maakten.
Na de oorlog maakte Gerbrands carrière bij de voorloper van de AIVD - de BVD en de Buitenlandse Inlichtingendienst.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!