TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ettema, Dominicus Hylarius

Geboortedatum:
3 augustus 1897 (Westhem Blauwhuis (Wymbritseradeel) Friesland, Nederland)
Overlijdensdatum:
11 januari 1945 (KZ Neuengamme, Duitsland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Dominicus Hylarius Ettema werd op 3 augustus 1897 als jongste van negen kinderen geboren in Westhem-Blauwhuis in de Friese gemeente Wymbritseradeel. Zoon van Cornelis Dominicus Ettema (geb.16-4-1860 Franeker, overleden 8-12-1927 Dusseldorf) en Froukje Meintes Witteveen (geboren 3-5-1857 Joure, overleden 5-6-1922 Dusseldorf).

Inmiddels woonachtig in Zeddam en directeur van de plaatselijke zuivelfabriek raakte Ettema omstreeks 1943 betrokken bij het verzet en wel bij de Groep Cappetti. Zij regelden valse papieren, voedsel en bonkaarten voor onderduikers, die vooral verkregen werden door overvallen op distributiekantoren.

In de nacht van 27 op 28 mei 1944 werd een groot aantal leden van de Groep Cappetti gearresteerd door de Duitse SD. Bij de arrestatie werd belastend materiaal in beslag genomen, waaruit de SD naar alle waarschijnlijkheid heeft kunnen opmaken dat Ettema het hoofd van de LO in Zeddam was. Op 14 juni, werd hij gearresteerd. Hij werd eerst naar Arnhem overgebracht en van daar op 27 juni naar Kamp Amersfoort.

Ettema was een van de circa 1400 gevangenen die op 11 oktober 1944 vanuit Amersfoort op transport werden gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Onder hen waren 602 mannen die op 1 oktober bij de razzia in Putten waren opgepakt. Neuengamme was een slecht kamp. De gevangenen stonden aan zware ontberingen bloot. Voeding, medische zorg, hygiëne en huisvesting waren er onvoldoende, en bovenal moesten ze zware lichamelijke arbeid verrichten, waarbij mishandelingen en vernederderingen aan de orde van de dag waren.

Er was in Neuengamme sprake van massale sterfte en zo is ook Ettema op 11 januari 1945 overleden. Op de door het Nazisysteem bijgehouden lijsten met sterfdata en doodsoorzaken staat bij hem (gevangenennummer 56199) vermeld "cardiale insufficiëntie". Hij werd in Neuengamme gecremeerd en heeft geen aanwijsbaar graf.

Op de stoep voor zijn voormalig woonadres aan de Benedendorpsstraat 21 in Zeddam is in januari 2025 een Stolperstein gelegd. Zijn naam komt verder voor op het Oorlogsmonument in Zeddam waar ook een straat naar hem is vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen