TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Arnóti, Raymond Ivo Anne

Geboortedatum:
12 juni 1914 (Antwerpen, België)
Overlijdensdatum:
7 oktober 1944 (Boven-Leeuwen, gemeente West Maas en Waal, Gelderland, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Protestantse Begraafplaats Horssen
Dienstnummer:
3663
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Raymond Ivo Anne Arnóti werd geboren op 12 juni 1914 in Antwerpen, België. Zijn ouders waren Kurt Arnóti en Celine Anne de Ridder en zij kregen drie kinderen waarbij Raymond het tweede kind was. Raymonds vader was directeur van de N.V. Internationale Controle Maatschappij in Rotterdam en heeft voor dit bedrijf ook in Antwerpen gewerkt en gewoond. In die periode werd Raymond geboren. Over zijn jeugdjaren is thans niets bekend.

Nadat de regering in 1940 naar London was uitgeweken, deed deze een oproep aan alle Nederlanders in den vreemde, die tussen 18 en 36 jaar oud waren, om zich te melden en zo mee te werken aan de beëindiging van de bezetting van Nederland. Raymond bevond zich destijds in Marokko, maar omdat hij geen geldige papieren had, kon hij het land niet uit. De Nederlandse ambassade gaf hem het advies naar Engeland te gaan en zich aan te sluiten bij de Prinses Irene Brigade. Uiteindelijk lukte hem dat en werd hij chauffeur op een Brengun-carrier van de Verkenningsafdeling (Recce) van de brigade.

Begin augustus 1944 werd Raymond met zijn kompanen verplaatst naar Frankrijk waar hij op 8 augustus aan land kwam op het strand van Graye-sur-Mer. Op 9 augustus 1944 werd de brigade onder bevel van de 6e Airborne Division gesteld om deel te nemen aan de uitbraak langs de kust naar het noorden, vanuit Ouistreham (nabij Sword beach). Hierbij bevrijdde de Prinses Irene Brigade op 26 augustus de stad Pont Audemer. Vervolgens trok de brigade vanaf eind augustus op naar Le-Havre, om daarna in begin september de Belgische grens te passeren en via Brussel, Leuven, Diest naar Beringen door te stoten. Raymond betrok met de Verkenningsafdelling (Recce) stellingen bij het kolengebied Beringen-Mijn. Vervolgens voerde de brigade een verplaatsing uit naar Houthalen, waar zij optrad als flankbeveiliging richting het zuidoosten. Op 16 september werd de brigade onder bevel gesteld van de 43e Divisie om achter de Guards Armoured Division op te rukken tijdens Operatie Market Garden. Om middernacht van 20 op 21 september 1944 passeerde de Prinses Irene Brigade de grens bij Borkel en Schaft en zette Raymond sinds enkele jaren weer voet op Nederlandse bodem. ’s Avonds werd de brug bij Grave bereikt en kreeg de brigade de opdracht de beveiliging hiervan over te nemen.

De Verkenningsafdeling voerde op 25 september 1944 een verkenning uit in het land van Maas en Waal. Daarna werd door deze eenheid een observatiepost ingericht in Druten om Duitse bewegingen aan de overkant van de Waal, bij Ochten en Kesteren, waar te nemen. Op 28 september 1944 had de Verkenningsafdeling het noordelijkste deel van het land van Maas en Waal als haar gebied van verantwoordelijkheid. Nadat de Duitsers in eind september en begin oktober enkele strooptochten in Dreumel en Wamel hadden uitgevoerd, werd de Verkenningsafdeling in zijn geheel naar Horssen geplaatst en van daaruit werd de patrouillegang uitgezet. Het peloton van Raymond, de carrier troop onder leiding van luitenant Ter Haar, werd gehuisvest aan Florastraat 76 in Boven-Leeuwen in de boerderij van de familie Bull.

In de nacht van 6 op 7 oktober, voerden de Duitsers weer een strooptocht uit. Rond 23:00 uur landden circa 25 Duitse soldaten bij de dijk van Beneden-Leeuwen nadat ze de Waal met drie bootjes waren overgestoken. Vervolgens liepen ze oostwaarts, sommeerde de bewoners hun huis te verlaten en staken vervolgens over een afstand van 2,5 kilometer langs de Waalbandijk 43 gebouwen in brand, merendeels woonhuizen. Rond 02:00 uur liep soldaat Raymond Arnóti, met zijn collega, soldaat Marius Kroon, patrouille op de dijk nabij de Florastraat in Boven-Leeuwen, een kilometer verderop oostwaarts. Ze werden op de afweg van de Florastraat door een Duitse patrouille in een hinderlaag doodgeschoten. Hierbij zou, naar verluidt, een handgranaat van een van de Nederlanders zijn geraakt en ontploft. Vermoedelijk was de Duitse patrouille een beveiligingselement dat een eventuele reactie op de brandstichtingen vroegtijdig moest onderkennen en verhinderen. De Duitsers wisten via de uiterwaarden de Waal te bereiken om vervolgens per boot te ontkomen.

Raymond Ivo Anne Arnóti was 30 jaar oud toen hij stierf in Boven-Leeuwen. Zijn stoffelijk overschot werd, met dat van soldaat Kroon, naar de commandopost in Horssen overgebracht. Beide soldaten werden vervolgens begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats aldaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto's

Nieuws

Fotoreportage tijdelijke expositie 'Dijkbrand totale paniek' Beneden-Leeuwen

9okt

Fotoreportage tijdelijke expositie 'Dijkbrand totale paniek' Beneden-Leeuwen

Afgelopen weekend was het 80 jaar geleden dat in het Gelderse Beneden- en Boven Leeuwen de grote dijkbrand plaatsvond. Op zaterdag 5 oktober werd er in het museum Tweestromenland een expositie geopend met als titel Dijkbrand totale paniek

















De informatie op de stichtingswebsite wordt ook vernieuwd met aandacht voor de dijkbrand route. Deze route van ongeveer 2,5 km voert geheel langs de dijk en start ter hoogte van de Oosterpas waar het eerste huis stond wat in brand werd gezet (Dijk 436, gezusters Mooren) tot aan de Tesstraat in Boven Leeuwen waar het huis van Has en Fried van Elk stond.
De tentoonstelling en de nieuwe borden langs de dijk bieden de combinatie van een indrukwekkende wandeling met inhoudelijke verdieping in het museum.

Lees meer