TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alberts, Klaas

Geboortedatum:
22 december 1921 (Groningen, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 maart 1945 (Neuengamme, Duitsland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Begraafplaats Esserveld
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Klaas Alberts wordt geboren aan de Oosterstraat 67 te Groningen. Hij komt uit een gereformeerd gezin van zeven kinderen. Klaas gaat naar de kweekschool met den bijbel in de H. W. Mesdagstraat. De directeur, Anko Scholtens is fel anti-Duits.

Als hij 21 is wordt hij onderwijzer in Vries. Aan het hoofd van de school, Simon Schoon, laat Klaas weten in het verzet te willen. Dat gebeurt niet meteen. Als Klaas onderwijzer wordt te Koekange zoekt hij Simon nog eens op met de vraag om hem in te schakelen voor het verzet.

Als Simon Schoon begin 1944 de KP (knokploeg Noord Drenthe) opricht, wordt Klaas de eerste KP’er1. Zijn schuilnaam is “Had”2. Er komen meer jonge mannen bij het verzet en ze krijgen aanvankelijk lichte opdrachten om het “vak” te leren, zoals het “organiseren” van een goede fiets van een NSB’er.
Al gauw wordt Klaas ingeschakeld bij het LO werk (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers). Zo raakt Had betrokken bij overvallen in Assen, Coevorden en Grootegast.

Het gaat fout in september 1944 bij een overval op een collaborateur te Haren. Er ontstaat een schietpartij, waarbij Had ernstig gewond raakt. Hij wordt uiteindelijk overgebracht naar het academisch ziekenhuis te Groningen. Daar wordt Had na enkele dagen bevrijd door de KP Groningen. Bij Pop Dijkema (Oosterhoogebrug) herstelt hij van zijn verwondingen. Had wil zo snel mogelijk terug naar zijn KP vrienden.

Op 8 november 1944 gaat het helemaal mis. Had fietst met zijn vriend Frans Dijkstra naar de boerderij van de familie Nijmeyer te Anreep, waar hun vrienden zich bevinden. Dat er kort van te voren een grote overval heeft plaats gevonden weten ze echter niet. Ze worden gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau, waar Frans Dijkstra weet te ontsnappen. Had gaat naar het huis van bewaring te Assen.
De bevrijding van de gevangenis te Assen op 11 december 1944 komt voor Had te laat. Hij zit dan in het Scholtenhuis, waar hij zwaar mishandeld wordt.
Op 18 januari 1945 komt Klaas Alberts per trein aan in Neuengamme. In zijn afscheidsbrief staat onder meer: “Voor mij is naar de mens geen hoop meer. Ik heb 10 doodvonnissen. Wij spreken niet gaarne over helden, wij weten zelfs niet wat nu precies helden zijn”.

Hij zal 10 maart 1945 komen te overlijden door uitputting.
Klaas Alberts is 24 jaar geworden.
Zijn naam staat vermeld op de grafsteen van zijn ouders, Jan Pieter Alberts en Gepka Gezina Vos, op het Esserveld te Groningen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto